Az ukrajnai iskolák többsége távoktatásban marad

2022. augusztus 23., 09:03 , 1122. szám

Ukrajnában a helyi önkormányzatok augusztusi adatai szerint a 12 800 oktatási intézmény közül 3 000 tervezi a hagyományos, jelenléti oktatás megkezdését – olvasható az oktatási miniszter közleményére hivatkozva az osvita.ua internetes oldalon.

Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter tájékoztatása szerint csaknem 5 700 iskola tervez távoktatást, 4 000 intézmény pedig a vegyes oktatási formát választja.

Donyeck, Luhanszk, Harkiv és Herszon megye oktatási intézményei távoktatás formájában kezdik meg a tanévet szeptemberben. Ezenkívül sem Zaporizzsja, sem pedig Odessza megye iskoláiban nem kivitelezhető a jelenléti oktatás – tudatta a miniszter.

A tanintézmények tizenhét régióban tudnak különböző oktatási formát megvalósítani. Az oktatási miniszter arról is beszámolt, hogy a háború következtében jelenleg az ukrajnai iskolák tizenöt százaléka rongálódott meg vagy pusztult el.

Kárpátalján a szülők és a tanárok többsége is a jelenléti oktatás megkezdését támogatja. A megyében található 1 253 oktatási intézményből viszont 323 még nem áll készen ennek megkezdésére – számolt be Marjana Maruszinec, a Kárpátaljai Megyei Oktatási Főosztály vezetője.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint különösen fontos, hogy a kárpátaljai oktatási intézmények megfeleljenek a biztonsági előírásoknak, ugyanis a régióban több mint háromszázezer menekült, köztük sok iskoláskorú gyerek is tartózkodik, akik szeretnének iskolába járni.

            TV21 Ungvár/K. K.