Nyugaton szóba került a NATO-szerződés 5. cikkelye

2022. augusztus 24., 11:57 , 1122. szám

Tobias Ellwood, a brit alsóház védelmi bizottságának vezetője szerint a NATO-országok elleni támadásként kell értelmezni egy esetleges, az oroszok által a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZAESZ) elkövetett szándékos, nukleáris szivárgással járó balesetet – írja a Jevropejszka Pravda a képviselő Twitter-bejegyzése nyomán.

Ellwood azokat a sajtóértesüléseket kommentálta, miszerint az ukrán fél úgy gondolja, az Oroszországi Föderáció előkészíti a feltételeket ahhoz, hogy Ukrajnát a Zaporizzsjai Atomerőmű megtámadásával vádolják.

„Most tisztázzuk ezt. Bármilyen szándékos sérülés, amely potenciális nukleáris szivárgást okoz egy ukrán atomreaktorban, a NATO 5. cikkelyének megsértése lesz” – írta a brit parlamenti képviselő.

Álláspontját osztotta Adam Kinzinger, az Egyesült Államok Képviselőházának illinois-i képviselője.

„Ez 100%-ig igaz. Még csak nem is vita tárgya. Bármilyen szivárgás embereket öl meg NATO-országokban, ez az 5. cikkely automatikus alkalmazása” – hangsúlyozta ugyancsak a Twitteren.

Korábban jelentették, hogy közel három hónapnyi szünet után Emmanuel Macron francia elnök ismét beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Putyin a beszélgetés során egyetértett azzal, hogy a Zaporizzsjai Atomerőműbe kell küldeni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség misszióját.

(pszv/eurointegration.com.ua)