Iskola: Kinek kell orvosi vizsgálaton átesnie a tanévkezdés előtt?

2022. augusztus 25., 17:52 , 1122. szám

Az iskolai beiratkozás előtt az első osztályosoknak kötelező az orvosi vizsgálat, az igazolásokat be kell nyújtaniuk az oktatási intézményüknek – írja a témának szentelt összeállításában az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya (Élet).

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztet, hogy komplex kivizsgálásra van szükség, többek között szakorvosok bevonásával.

A vizsgálati eredmények alapján a szülőknek két igazolást kell átadniuk az iskola egészségügyi dolgozójának:

– № 086-1 formátumú nyomtatvány: Az általános oktatási intézmény tanulójának igazolása a kötelező megelőző orvosi vizsgálat eredményeiről (Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду);

–  № 063/O formátúmú nyomtatvány: Megelőző védőoltások lapja (Карта профілактичних щеплень).

A szükséges oltások megnevezését és azok beadásának időpontjait a Megelőző védőoltások nemzeti naptára tartalmazza (Національний календар профілактичних щеплень).

Emellett a felnőttkor eléréséig a felsőbb osztályba lépő gyerekeknek is kötelező évente egyszer orvosi vizsgálaton részt venni. Ez azonban a tanév során bármikor elvégezhető, nincs konkrét időponthoz kötve.

„Amikor a gyerekek a háború alatt visszatérnek az iskolapadba, a fő szempont az oktatási folyamat minden résztvevőjének biztonsága. Lényeges azonban emlékezni még egy fontos tényezőre, amely hozzájárul az eredményes tanuláshoz és a tudás hatékony elsajátításához: az egészségre” – mutatott rá az Egészségügyi Minisztérium.

Az iskola igazolást is kérhet a gyermek oltásairól, ha az erre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. Amennyiben a gyermeket a közelmúltban oltották be, az erről kiadott igazolást be kell nyújtani az oktatási intézménynek.

Ezenkívül a tanároknak szintén kötelező orvosi vizsgálaton kell részt venniük az iskolába való felvételük előtt, valamint időszakos vizsgálatokon is kötelesek átesni. Azok a pedagógusok, akik nem estek át időben az orvosi vizsgálaton, felfüggeszthetők a munkavégzés alól, és fegyelmi eljárás alá vonhatók.                      

(zzz/life.pravda.com.ua)