A Nagydobronyi Református Líceum készen áll a jelenléti oktatásra

2022. augusztus 26., 18:35 , 1123. szám

A február 24-e óta tartó orosz–ukrán háború miatt a jelenlegi állami szabályzat kötelezővé teszi az óvóhelyek kialakítását az oktatási intézmények számára. Az önkormányzatok augusztusi adatai szerint az országban 12 800 oktatási intézmény közül 3 000 tervezi a hagyományos, jelenléti oktatás megkezdését, Kárpátalján azonban a szülők és a tanárok többsége is a jelenléti oktatás megkezdését támogatja.

A Nagydobronyi Református Líceum nem ukrán állami intézmény lévén semmilyen támogatásban nem részesült, de a magyarországi adományoknak köszönhetően az elsők között tudott az előírásoknak megfelelő óvóhelyet kialakítani.

„Az intézményben a követelményeket figyelembe véve alakítottuk ki az óvóhelyeket, hogy szükség esetén készek legyünk a gyerekeket akár hosszabb időn át is biztonságos környezetben ellátni, akár folytatni az oktatást” – mondta Gál Erika, a líceum igazgatója.

Minden teremben elhelyezték az adott osztályra vonatkozó evakuációs tervet. Az egész napra szóló beosztást kidolgozta a vezetőség, attól függően, hogy a légiriadó mikor szólal meg. Ha a tanítás ideje alatt, akkor a tanár vezeti a diákokat az óvóhelyre, ha szünetben, akkor a felügyelő tanár, emellett kijelöltek egy tanárt, aki légiriadó esetén minden helységet ellenőriz, nehogy valaki az épületben maradjon a riadó alatt.

„A felvételi időszak alatt tanáraink és a szülők is nagy segítséget jelentettek, emellett szép számmal érkeztek jelentkezők is intézményünkbe, ami erőt adott számunkra ahhoz, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy jelenléti formában kezdhessük meg a tanévet” – hangsúlyozta az igazgató.

Az intézmény összesen három óvóhellyel rendelkezik, amelyek rendeltetésszerűen nem annak épültek, azonban sikerült úgy kialakítani, hogy az ellenőrzések során minden feltételnek megfeleljenek.

A három közül az egyik óvóhely eredetileg zöldség- és gyümölcstárolóként üzemelt, mivel a líceumhoz gazdaság is tartozik, viszont vastag falainak köszönhetően óvóhelyként tud funkcionálni. Csak ez az egy óvóhely összesen 116 személy befogadására alkalmas, a létszám miatt azonban két kijárattal kell rendelkeznie, így a pincehelyiség végében egy másik ajtót is ki kellett alakítani.

Az óvóhelyeket kizárólag magyarországi támogatásoknak köszönhetően tudták kialakítani. Az intézmény igazgatója hálás a magyarországi segítségért, hisz így jelenléti oktatással tudják elkezdeni a 2022–2023-as tanévet.

A téli időszakra is fel kell készülniük, mivel az eredetileg tárolóként működő helyiség nincs fűtőtestekkel felszerelve. Az intézmény 2014 óta fatüzelésű kazánnal biztosítja a meleget a tantermekben és a kollégiumi szobákban egyaránt. Jó szokásukhoz híven már tavasszal elkezdik a tüzelőanyag beszerzését, így mostanra már minden adott a tanév elkezdéséhez.

A Nagydobronyi Református Líceum készen áll diákjai fogadására. Az igazgató úgy véli, hogy a gyerekek és a tanárok számára is üdítő lesz ismét jelenléti oktatásban részt venni.

TV21 Ungvár/K. K.