Fűtési szezon: az ukrán függetlenség korának leghidegebb tele következhet

2022. szeptember 1., 11:50 , 1123. szám

Nem sok jót ígérnek az ukrán tisztviselők, ami az előttünk álló telet, illetve fűtési idényt illeti, de igyekeznek megtenni, amit lehet.

Elő a takarókkal!

A hétvégén Jurij Vitrenko, a Naftohaz Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság vezérigazgatója kijelentette a The Guardiannek adott interjújában, hogy az orosz invázió miatt az ukránok valószínűleg az elmúlt évtizedek leghidegebb telével néznek szembe.

„A helyiségekben a hőmérsékletet 17-18 oC-ra állítják be, ami körülbelül négy fokkal a normálérték alatt van. Az embereknek takarót és meleg ruhát kell bekészíteni arra az esetre, ha a kinti hőmérséklet -10 oC alá süllyedne” – olvasható az interjúban.

Az illetékes szerint a közelgő fűtési szezon a megszokottnál később kezdődik és korábban ér véget. Emellett, jegyezte meg Vitrenko, Ukrajnának pénzre van szüksége mintegy 4 milliárd köbméter gáz importjához.

„Pénzügyi támogatás nélkül nem lesz elég gázunk, ami azt fogja jelenteni, hogy nagyon magas a villamosenergia-rendszer meghibásodásának kockázata” – mondta a vezérigazgató, akit a korrespondent.net idéz.

Emlékeztetnénk, hogy Olekszij Csernisov közösség- és területfejlesztési miniszter még július végén közölte: a fűtési idény október 15. után kezdődik majd, az időjárási helyzet függvényében.

A kormányzat kisebb fogyasztásra számít

Ugyanakkor Jaroszlav Zseleznyak, a Legfelső Tanács pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnökhelyettese Telegram-csatornáján közölte, az Energiaügyi és Szénipari Minisztérium előrejelzése szerint a 2022/23-as fűtési szezonban a gázfogyasztás 40 százalékkal csökken a tavalyihoz képest. A tárca adatai szerint az őszi–téli időszakban a becsült fogyasztás mintegy 11,7 milliárd köbméter lesz. Összehasonlításképpen: az elmúlt fűtési szezonban 19,4 milliárd köbméter fogyott.

„Most pedig a 2022-es év egészében várhatóan csak 18,5 milliárd köbméter fogy. Ezt a különbséget a fogyasztás 35–40%-os csökkenése magyarázza” – mutat rá a honatya.

Zseleznyak hozzátette: a miniszteri kabinet jelenleg további gázmennyiségeket keres a fűtési szezonra. Különböző forgatókönyvek esetén a hiányzó gázmennyiség mintegy 3–4,9 milliárd köbméter.

„Azonban tekintve, hogy a szeptemberi határidős gázügyletek ára a hollandiai TTF hubnál elérte a 3 458 dollárt, nem valószínű, hogy az egészet meg tudják majd venni” – vélekedett a képviselő.

Az UNIAN hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet, Kanada már vállalta korábban, hogy 350 millió dollárt biztosít Ukrajna számára a fűtési szezonra.

A fő kockázat Oroszország

Közben a kormány folytatja a felkészülést a fűtési idényre – amennyire azt a háborús körülmények engedik.

„Az idei fűtési szezon túlzás nélkül a legnehezebb lesz a független Ukrajna történetében – hangsúlyozta Denisz Smihal kormányfő is Telegram-csatornáján. – A fő kockázatot Oroszországnak a kritikus infrastruktúrák elleni terrorcselekményei jelentik. Ezért a kormány 1 milliárd 409 millió hrivnyát különít el egy stratégiai anyagkészlet beszerzésére, amely lehetővé teszi a gyors reagálást a fűtéssel és vízellátással kapcsolatos kihívásokra, problémákra. Egyszerű, gyorsan telepíthető és karbantartható berendezésekről van szó” – jelezte a miniszterelnök.

Elmondása szerint a miniszteri kabinet a beszerzésekkel párhuzamosan folytatja a kritikus infrastruktúra javítását és a fűtési szezon egyéb előkészületeit.

„A készültség most 75%. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ezen a télen minden ukrán melegben legyen és világosban” – írta a kormányfő.

Fizetni a háború után?

Írtunk már róla, hogy a kormányzat óvni igyekszik a rászorulókat a nehézségektől, amelyeket a közüzemi díjak fizetése jelenthet a háború közepette. Ennek szellemében július végén a Legfelső Tanács törvényben tiltotta meg a lakossági távhődíjak emelését. Emellett a kormány a földgáz lakossági fogyasztói árát ezer köbméterenként 7 420 hrivnyában rögzítette. A nemzetközi partnerek bevonásával több mint 125 milliárd hrivnyát különítettek el a tarifák és a tényleges önköltség közötti különbség fedezésére. A tarifaemelési moratórium a hadiállapot idején és a lejártát követő további hat hónapig marad érvényben.

Ezenkívül a szakértők emlékeztetnek, hogy a hatályos rendelkezések értelmében jelenleg tilos:

– bírságot kiszabni és behajtani, inflációs költségeket, éves kamatot felszámítani a közüzemi díjak részleges és/vagy késedelmes fizetése miatt keletkezett lakossági tartozások miatt;

– tartozás miatt leállítani vagy korlátozni a lakhatási és kommunális szolgáltatásokat.

Nemrég újabb 90 nappal – november 21-ig – meghosszabbították a hadiállapotot Ukrajnában. A nehéz helyzetben lévő polgárok így továbbra is megtehetik, hogy nem fizetnek a közüzemi szolgáltatásokért. Igaz, amikor majd véget ér a hadiállapot, rendezniük kell a tartozásukat, de legalább bírságot, büntetőkamatot nem számítanak fel nekik a késedelemért.

Az UNIAN hírügynökség által megszólaltatott szakértők rámutatnak, hogy létezik néhány kivétel a díjfizetési kötelezettség alól. Így például, ha a szolgáltatás hiányosnak vagy rossz minőségűnek bizonyult, a fogyasztónak egyáltalán nem kell azért fizetnie. Kérdés persze, hogy mi tekinthető hiányos vagy rossz minőségű szolgáltatásnak háború idején.

Meleg őszre számíthatunk

Jó hír a sok gond közepette, hogy az RBK–Ukrajina az Ukrán Hidrometeorológiai Központ előrejelzésére hivatkozva arról ír, hogy az idei szeptember melegnek ígérkezik. A levegő havi átlaghőmérséklete Ukrajnában 14–19 Celsius-fok, a Kárpátokban 12–13 Celsius-fok között várható. Ez 1–1,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

Az előrejelzések szerint a havi csapadékmennyiség 29–60 mm, a Kárpátokban 76–87 mm között várható, ami valamivel elmarad a megszokottól.

A hosszú távú megfigyelési adatok szerint a szeptember havi középhőmérséklet 13–17 Celsius-fok, az ország déli vidékein 18–20, a hegyvidéki területeken 9–15 Celsius-fok között alakul.

(pszv/korrespondent.net/unian.ua/rbc.ua)