Ecsettel a békéért

A háború idején sem hallgatnak a múzsák

2022. szeptember 3., 09:03 , 1124. szám

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület idei, péterfalvai alkotótáborában készült festményekből összeállított kiállítás nyílt Munkácson, a Munkácsy Mihály Magyar Házban augusztus 31-én. Az Ecsettel a békéért című figyelemre méltó tárlaton 14 kivételes tehetségű művész 26 festményét és egy művészi értékkel bíró fotót tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 30-ig, hétköznapokon helyi idő szerint 8 és 16 óra között.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára sokan ellátogattak, a művészek és művészet iránt érdeklődő közönség mellett magyar diplomaták és a helyi közéletből ismert közszereplők is.

Tarpai József, a Magyar Ház igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy a mostani a harmadik képzőművészeti kiállítás intézményükben a háború kitörése óta. Terveikről elárulta, hogy szeptember 19-én szeretnék átadni azt a munkácsi alkotóházat, amely Erdélyi Béla egykori házában lett kialakítva, illetve ugyancsak át szeretnék adni a Beregszentmiklósi Nemzetközi Szoborparkot, valamint a Nagyberezna melletti, csodálatos fekvésű Révhelyen (Забрідь) szeretnék kialakítani a Boksay József Alkotóházat.

A tárlatot Őry László író, fotóművész, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke és dr. Kopriva Attila festőművész, művészettörténész, a kiállítás kurátora közösen nyitotta meg.

Őry László hangsúlyozta: „A művészet gyógyít, megtart, átsegít, reményt ad és lelki társunkká lesz minden helyzetben. Ezer arcát mutatja nekünk, és aktuális arca mindig attól formálódik, hogy mi inspirálja a művészt. A művészt, aki nélkül nincsen művészet. Ha az elmúlt időszakra visszanézünk, ki kell mondani, hogy a művészet velünk van a nélkülözésben, a bajban, a járványban és a háborúban. A művészet a maga eszközeivel segít és erősít” – magyarázta a képzőművészet minden körülmény ellenére is meglévő létjogosultságát, amely fajsúlyos szerepet tölt be a fegyveres konfliktusok idején is. Egyesületük az idei évre tervezte 15. alkotótáborát és jubileumi kiállítását. A művészek egy része nem tudott a háború kitörése óta ecsetet venni a kezébe, de az egyesület fontosnak tartotta, hogy segítse az alkotókat abban, hogy a művészet eszközeivel reagáljanak a borzalmakra. Július elején megtartották művésztáborukat a kárpátaljai Tiszapéterfalván, ahol 14 alkotó vett részt, közülük ketten Kelet-Ukrajnából menekült művészek. Az ott készült munkákból ad ízelítőt a mostani munkácsi kiállítás.

Dr. Kopriva Attila megköszönte Őry Lászlónak, hogy a legnehezebb időkben is talál lehetőséget arra, hogy támogassa a művészetet, a művészeket, hogy minél jobban elmélyülhessenek az alkotói munkában. Megköszönte továbbá a Magyar Ház által felajánlott kiállítási lehetőséget és bejelentette, hogy a mostani kiállítás egyben aukció is, a kiállított festmények megvásárolhatók, a bevételt menekültek és szükséget szenvedők javára ajánlják fel.

Adriana Szusko, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke is köszönetet mondott a szervezőknek és a kiállító művészeknek az élményért, de felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy mindannyian hálásak lehetünk azoknak a katonáknak, akik keleten harcolnak. Nekik köszönhetjük, hogy itt békésen élhetünk, és nyugodtan részt vehetünk ezen a képzőművészeti tárlatmegnyitón. „Remélem, hamarosan eljön a béke, és Ukrajna győzedelmeskedik a háborúban” – zárta gondolatait a megyei tanács alelnöke.

Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul köszöntőbeszédében kiemelte a 15 éve alakult Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületnek fontos művészetet támogató szerepét vidékünkön, és ígéretet tett arra, hogy ebben a munkában Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, ahogy eddig, a jövőben is támogatni kívánja az egyesületet.

Mankovits Tamás, az anyaországi Magyar a Magyarért Alapítvány elnöke ugyancsak fontos bejelentést tett. Elmondta, hogy Vashegyi Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének javaslatára a magyarországi művészek gyűjtést szerveztek a kárpátaljai művészet támogatása céljából. Az összegyűlt pénzt, tízmillió forintot három kárpátaljai művészeti szervezetnek ajánlották fel. A Pro Arte – Munkács civil szervezet a beregszentmiklósi művésztelep bútorzatára kap támogatást, a Boksay József Alapítvány a révhelyi alkotóházának felújítására, továbbá a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület az Erdélyi-alkotóház berendezésére. Mankovits Tamás a felajánlást igazoló okiratot átadta az említett szervezetek vezetőinek.

Az eseményt tagadhatatlanul meghittebbé tette a 17 éves Alisza Kovalenko hegedűjátéka, aki Mariupolból menekült Munkácsra. A Magyar Ház munkatársai figyeltek fel az utcán zenélő konzervatóriumi hallgatóra, ők kérték fel a kiállításmegnyitón történő közreműködésre.

Az esemény a Munkácsy Mihály Magyar Házban működő Monarchia étterem állófogadásával zárult.

Badó Zsolt