A nők katonai nyilvántartásba vételéről

2022. szeptember 4., 15:46 , 1123. szám

„Igaz, hogy hamarosan kötelezővé válik a nők katonai nyilvántartásba vétele, és őket is mozgósíthatják? Mindenki számára kötelező lesz nyilvántartásba állni? A nőket sem engedik majd ki az országból? Meg lehet tagadni a nyilvántartásba vételt?”

– Ukrajnában a nők egy­előre csak önkéntesként vonulhatnak be katonának. Viszont 2022. október 1-jétől kötelezően katonai nyilvántartásba veszik azokat a nőket, akik a hadsereg által meghatározott szakterületeken/szakmákban járatosak. A szóban forgó szakok/szakmák körét a Védelmi Minisztérium 313. számú, 2021. 10. 11-i parancsával jóváhagyott, meglehetősen terjedelmes lista (Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями) tartalmazza, amely elérhető a világhálón (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-21#Text).

A katonai nyilvántartásba vett nő katonakötelessé válik, behívható katonai szolgálatra. Háborús időkben az állam védelmét szolgáló munkák végzésébe is bevonható. Ugyanakkor például a 18 év alatti gyermeküket egyedül nevelő nők nem hívhatók be katonai szolgálatra a mozgósítás alatt sem. Általánosságban elmondható, hogy ami a katonai szolgálatra való behívás alóli halasztás megadásának feltételeit/lehetőségeit illeti, a katonaköteles nőkre ugyanazok a rendelkezések vonatkoznak, mint a katonaköteles férfiakra. (Ezzel kapcsolatban lásd: Закон України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, 23. cikkely.) Hadiállapot és általános mozgósítás idején a katonaköteles nők sem hagyhatják el Ukrajnát.

A nyilvántartásba vételt megtagadni nem lehet. Az egészségügyileg és életkoruk alapján megfelelő, valamint a vonatkozó listában felsorolt katonai szakterületekhez kapcsolódó civil végzettséggel vagy szakmával rendelkező nők nyilvántartásba vétele kötelező lesz, ennek minden következményével együtt.  

hk