Ukrajnában 30%-kal csökkent az áramfogyasztás

2022. szeptember 6., 16:48

A teljes körű orosz agresszió megindulása után Ukrajnában 30%-kal csökkent az áramfogyasztás – közölte Volodimir Kudrickij, az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Vállalat igazgatótanácsának elnöke, akit az Ukrinform idéz.

„A teljes körű invázió pillanatától a fogyasztás megközelítőleg 30%-kal esett vissza, minek eredményeként a rendszerben a szokásos, áprilistól szeptemberig tartó szezonális többlethez hozzáadódott az alacsony fogyasztásból adódó többlet” – mondta el Kudrickij az Augusztusi gazdasági szemle. Lesz-e meleg és fény télen? címmel megrendezett vitában.

Szerinte a fűtési szezon lebonyolításának alapforgatókönyve esetén – feltéve, hogy az energiarendszer úgy működik, mint jelenleg – Ukrajna elegendő kapacitással rendelkezik az előre jelzett fogyasztási szint fedezéséhez.

Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy a Zaporizzsjai Atomerőművet és a Kahovkai Vízi Erőművet ideiglenesen megszállták, valamint tekintettel arra, hogy néhány hőerőmű a demarkációs vonalhoz közel helyezkedik el, az Ukrenergo olyan „stresszforgatókönyveket” modellez, amelyek a termelőkapacitások egy részének elvesztését feltételezik. Kudrickij megjegyezte, hogy ez lehetővé teszi annak kiszámítását, hogyan lehet fedezni a fogyasztást különböző helyzetekben.

Többek között vizsgálnak a villamosenergia-termeléshez nagyobb szénfelhasználást és nagyobb gázfogyasztást feltételező forgatókönyvet is.

„Ha szükséges, importálhatunk Európából áramot – azt a mennyiséget, amely a stresszes forgatókönyvek megvalósulása esetén hiányozni fog” – emlékeztetett Kudrickij.

 (ntk/ukrinform.ua)