Megtartotta soros ülését a Beregszászi Városi Tanács

2022. szeptember 20., 17:27

A nyolcadik összehívású Beregszászi Városi Tanács pénteken tartotta meg 20. soros ülését. Az esemény kezdetén egyperces néma főhajtással emlékeztek a háborúban elesett beregszászi katonákra. Az ülés során főként költségvetési kérdésekben hozott döntést a képviselői testület.

A tanácsülésen 44 kérdés került napirendre, melyek jelentős része a költségvetést érintette, valamint a földkérdéseket és a vízügyet.  A költségvetési kérdésekben a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház 2023-as költségvetése kapcsán nem volt teljes az egyetértés a képviselői testületben. Az ellenzékben lévő képviselők közül többen bírálták a város vezetését több kérdésben is.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere a történtekre reflektálva elmondta: „Sajnálatos, hogy nincs egység a képviselői testület munkájában. Mindenki feszült, mindenki szeretné a saját elképzelései szerint irányítani a térséget. Egy biztos, hogy nem lehet a háború kétszázadik napján a különböző pártok által elképzelt módokon irányítani a dolgokat. Számunkra egy közös párt van, az pedig Beregszász. A város érdeke kell, hogy legyen mindenki számára a legfontosabb, természetesen ebben minden stratégiai érdeknek benne kell lennie, és figyelembe kell venni mind az ukrán, mind a magyar álláspontokat. Azonban nem szabad hagynunk, hogy valakinek az elképzelése miatt kockázatossá váljon a kórháznak a munkája vagy a vízellátás biztosítása.”

Több kérdésben is parázs vita alakult ki a képviselők között a tanácsülés során. Az ellenzéki képviselők koalíciója folyamatosan támadta a polgármester, valamint a KMKSZ–UMDSZ-koalíció álláspontjait. Az ülést értékelve a polgármester elmondta, hogy megfelelő döntések születtek, amelyek által a kistérség tovább tudja folytatni a megkezdett munkát.

Az ellenzéki képviselők külön kérvényt nyújtottak be (ezt Vitalij Antipov, az Európai Szolidaritás párt frakcióvezetője tette meg hivatalosan), amelyben kérik, hogy indítsanak vizsgálatot azon képviselők ellen, akik a háború kitörése óta nem voltak az országban, s ebből adódóan nem tudtak jelen lenni néhány ülésen. Szerintük az ilyen képviselőket ki kell zárni a tanácsból.

A polgármester leszögezte: „Az én álláspontom kőkemény, és nem látok semmi rendellenességet abban, ha valaki nem tud jelen lenni a testületi ülésen. Nincs olyan képviselő, aki minden egyes ülésen itt lett volna. Ezért a jelenlegi helyzetben nem gondolom, hogy ilyenfajta politikai kérdésekkel kellene foglalkoznunk.”

A képviselő-testület a tanácsülés során jóváhagyta Bakos Erzsébet kinevezését, aki ezentúl a Makkosjánosi elöljárói körzet vezetőjeként tevékenykedik. Lokita István pedig a továbbiakban a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás vezetőhelyettesi pozícióját tölti be, így őt felmentették gáti elöljárói kötelezettségei alól.

Az elmúlt napokban több katonai veszteség is érte Beregszász városát. A polgármester szerint mindez hatalmas veszteséget jelent a kistérség számára. Ebből adódóan fontos az egység és az összefogás, hogy túl tudjuk élni a háborút.

VE