Bukaresti ukrán nagykövetség: Elfogadhatatlanok a román exminiszter kijelentései Ukrajna felosztásáról

2022. szeptember 21., 09:28 , 1126. szám

Ukrajna Romániai Nagykövetsége elfogadhatatlannak tartja Andrei Marga volt román miniszter kijelentéseit, aki Ukrajna felosztását szorgalmazta – közölte a Jevropejszka Pravda (JP) a külképviseletnek a Facebook közösségi oldalon múlt szombaton megjelent nyilatkozata nyomán.

„Sajnáljuk, hogy Andrei Marga, egy európai és demokratikus állam volt minisztere olyan kijelentéseket tesz, amelyek megkérdőjelezik a nemzetközi jog alapelveit, különös tekintettel a határok sérthetetlenségére. Ezen alapelvek maradéktalan betartásának biztosítása a biztonság és a stabilitás alapja a kontinensen” – hangsúlyozták az ukrán diplomaták.

A nagykövetség minden körülmények között elfogadhatatlanoknak tartja az efféle kijelentéseket, és különösen kirívóaknak tekinti akkor, amikor Ukrajna hősiesen védelmezi függetlenségét és egész Európa biztonságát.

A JP emlékeztet, hogy Andrei Marga volt román külügy- és oktatási miniszter, aki utoljára 2012-ben volt tagja a kormánynak, a szovjet időkben pedig a Securitate informátora volt, előzőleg kijelentette, hogy Ukrajna területének egy részét fel kellene osztani Oroszország, Románia, Magyarország és Lengyelország között. A volt miniszter azt mondta, hogy Ukrajna határait „természetelleneseknek” tartja.

Később a román külügyi tárca is elítélte Marga szavait – adta hírül szeptember 18-án a Libertateára hivatkozva a korrespondent.net.

A bukaresti külügyminisztérium leszögezte, hogy Marga szavai ellentmondanak Románia hivatalos álláspontjának Oroszország megalapozatlan és provokálatlan Ukrajna elleni agressziójáról, valamint a nemzetközi jog alapelveinek.

A tárca bírálta Margát az orosz narratívák népszerűsítéséért, és megerősítette, hogy „szigorúan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül”

. (zzz/eurointegration.com.ua/korrespondent.net)