Nagy értékű támogatást nyújtott kárpátaljai művészeti civil szervezeteknek a Magyar Művészeti Akadémia

2022. szeptember 23., 09:48 , 1127. szám

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) segítségnyújtási akciót szervezett a kárpátaljai művészek és művészeti területen alkotó és dolgozó emberek megsegítésére. A gyűjtéssel, valamint az adományok célba juttatásával a Magyar a Magyarért Alapítványt bízták meg, amely a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) közreműködésével a napokban adta át a felajánlásokból beszerzett bútorokat a beregszentmiklósi művésztelepnek. A Pro Arte – Munkács civil szervezet által létrehozott művésztelep a háború kitörése óta az otthonaikat elhagyni kényszerült szobrászok menedékeként szolgál.

  Az április 5-i közgyűlésen meghirdetett akció keretében az alapítványhoz az akadémikusoktól több mint 9 millió forint támogatás érkezett be, emellett az MMA akadémikusai számos más módon és ezt az összeget jóval meghaladó értékben – egyéni felajánlásokkal, művészeti produkciókkal, gyűjtésekkel – is segítették az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarságot.

A befolyt összeg egy részéből a Pro Arte – Munkács civil szervezet által működtetett beregszentmiklósi művésztelepnek bútorokat adományoztak. A támogatás eljuttatásában részt vállalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Tisza ETT.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Tisza ETT elnöke az akció kapcsán elmondta: „Egy művészeti alapítvány kért meg bennünket, hogy a Tisza ETT segítsen az adomány átjuttatásában. Nagy öröm számunkra, hogy ebben tudtunk segíteni. Hasznosnak éreztük magunkat, amiért célba juttattuk ezt az adományt, és remélhetőleg ennek a művészháznak és alkotótelepnek a felavatását is megünnepelhetjük rövidesen.”

„A Tisza ETT-ben sok hasznos projektet valósítunk meg már több mint öt éve. Ez egy nagyon érdekes és fontos társulási forma számunkra, ugyanis az első nem európai uniós ország volt Ukrajna, amely részese ennek az európai területi társulási együttműködésnek, s elnök úrral (Volodimir Csubirko társelnökkel – a szerk.) vállvetve küzdünk a különböző fejlesztésekért, projektekért. Ez nagyon szép segítség volt, amit a Tisza ETT nyújtani tudott. Nagyon sok megkeresést kaptunk, s február 24-e óta a Tisza ETT fő tevékenysége a segítségnyújtás” – mutatott rá Seszták Oszkár.

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, a magyar állam folyamatosan támogatja Kárpátalját kultúrája és kulturális öröksége megőrzésében. „Ma a Tisza ETT – amelyben Seszták úrral társelnökök vagyunk – vállalta azon adomány eljuttatását, amelyet a magyarországi művészek felajánlásaiból szereztek be azzal a céllal, hogy ezt a művésztelepet – ahol a jövőben művészek gyűlnek össze, hogy alkossanak – kényelmessé tegyék. Ez egy gyönyörű hely, erdő veszi körül, és a Kárpátok hegyei is látszanak. Örülök, hogy személyesen is tudtam segíteni a magyar partnerek adományának lepakolásában” – mondta Volodimir Csubirko, hozzátéve: „Az Erdélyi-alkotóház átadása is ékes példája annak, hogy a magyar állam támogat minket abban, hogy megőrizzük kultúránkat és kulturális örökségünket.”

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész, a Pro Arte – Munkács civil szervezet elnöke fel­idézve az eseményeket kifejtette: „Mielőtt megkaptuk volna ezt az adományt, megkezdődött a háború, és ide költözött két kijevi szobrászművész. Ők matracokon a földön aludtak. A Magyar Művészeti Akadémiától kaptam egy levelet, melyben megkérdezték, mivel tudnák segíteni a menekült képzőművészeket. Azt válaszoltam, hogy jobban tudnának azzal segíteni, ha berendeznénk ezt a lakást, s az ittlévők nem matracokon aludnának, hanem rendes körülmények között. Már a fürdőszobák, a konyha, a fűtés s tulajdonképpen minden megoldott, egyedül a bútor hiányzott. Óriási örömünkre most sikerült azt is áthozni, amiért hálásak vagyunk az MMA-nak, Volodimir Csubirko és Seszták Oszkár elnök uraknak, hogy segítettek ezt létrehozni” – fejezte ki háláját.

Az MMA adománygyűjtési akciójának célja a két ország közötti együttműködés elmélyítésén túl a háború miatt lakhelyüket elhagyni kényszerülő képzőművészek támogatását is szolgálta.           

TV21 Ungvár/lexi