Verescsuk: Valamennyi hadifoglyot ki kell szabadítani

2022. szeptember 29., 09:48 , 1127. szám

Több ezer ukrán maradt orosz fogságban – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter, akit Szabadság Rádió idéz.

„Több ezer, két és fél ezer fogolyról beszélünk. Maradtak fogságban emberek, és ami a legrosszabb: civilek maradtak ott. Civileket már több csere alkalmával nem engedtek szabadon. Nekik kell szegezni a kérdést, és követelni a civilek szabadon bocsátását. A civileket vissza kell küldeni, nem pedig kicserélni” – mondta Verescsuk a BBC News Ukrajinának adott interjújában.

Mint rámutatott, a fogságban lévők között „sok a nő”.

„Jó néhány nő maradt fogságban. Ha figyelembe vesszük, hogy 131 nő hagyta el az Azovsztalt, képzelje el, hány nő van fogságban. Csak néhányat küldtek vissza. A nőket ki kell szabadítani, rettenetesen viselkednek velük. Bántalmazzák, verik asszonyainkat. [...] A világnak nem szabad némán néznie és figyelnie, ahogyan nőinket megölik a börtönben” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Mint ismeretes, szeptember 22-én éjszaka vált ismertté, hogy fogolycserére került sor Ukrajna és az Oroszországi Föderáció között. Ukrajna 215 katonát szerzett vissza az orosz hadifogságból, közülük 108-an az Azov ezred katonái. Kijev átadta Moszkvának Vlagyimir Putyin „komáját”, Viktor Medvedcsukot és további 55 orosz foglyot.

A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs törzs hangsúlyozta, hogy ez volt a legnagyobb fogolycsere február 24. óta.

 (hk/radiosvoboda.org/bbc.com)