Oroszország megvétózta az ENSZ BT-nek az ukrajnai „népszavazásokat” elítélő határozatát

2022. október 1., 10:29

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjaként megvétózta az Ukrajna ideiglenesen megszállt területein tartott álreferendumokat elítélő és az orosz csapatok kivonását követelő S/2022/720-as határozatot – közölte a Jevropejszka Pravda a találkozó közvetítésére hivatkozva.

Négy ország – Kína, India, Gabon és Brazília – tartózkodott a szavazásnál, a BT további 10 tagja támogatta az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot. A határozat elfogadásához elég lenne a Biztonsági Tanács tagjainak legalább kilenc szavazata, ha nem volna az állandó tagoknak vétójoga – mutat rá a portál.

A dokumentum elítéli „az Oroszország által az Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli régiókban szervezett illegális, úgynevezett népszavazásokat”, amelyeknek „nincs jogi ereje”. A határozat emellett felszólítja Oroszországot, hogy „azonnal, teljesen és feltétel nélkül vonja ki fegyveres erőit Ukrajna területéről annak nemzetközileg elismert határain belül”.

Az ülésen Vaszilij Nebenzja, az Oroszországi Föderáció állandó ENSZ-képviselője „illetlenséggel” vádolta meg az USA-t: szerinte a Biztonsági Tanács állandó tagjának tevékenységét elítélő határozat szavazásra bocsátása sérti a bevett gyakorlatot, ill. provokálja Moszkvát, hogy éljen vétójogával.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete válaszában jelezte, hogy a határozatot szavazásra bocsátják a Közgyűlésben, ahol nincs vétójog, hogy megmutassák, a világ „még mindig a szuverenitás és a területi integritás védelme oldalán áll”.

Mint ismeretes, a megszállók álnépszavazást tartottak szeptember 23. és 27. között Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt területeinek Oroszországhoz csatolásáról. Szeptember 30-án pedig az Oroszországi Föderáció elnöke aláírta az ukrán Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyék elfoglalt területeinek „Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást”, és kijelentette, hogy ezentúl lakosaik az Oroszországi Föderáció állampolgárai.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)