Készüljünk a fűtési szezonra

2022. október 2., 14:32 , 1127. szám

Az Oroszországgal vívott teljes körű háború miatt Ukrajna nehéz fűtési szezon elé néz. A hatóságok, a sajtó és a szakemberek egyre gyakrabban szólítják fel a lakosságot, hogy otthonaikban és nagyobb közösségeikben is készüljenek fel a közelgő télre.

 

Ne bízzunk az enyhe télben!

Szerencsére a meteorológusok azt jósolják, hogy a következő tél viszonylag enyhe lesz, a napi átlaghőmérséklet -5 és +5 Celsius­fok között fog alakulni. Pusztán a meteorológusok előrejelzéseire hagyatkozni azonban nem lenne szerencsés. Ráadásul fűtés és áram hiányában (márpedig a háborúra való tekintettel ez sem zárható ki) a felkészítetlen épületekben a legenyhébb fagyok esetén is alaposan meg lehet fázni.

Még ha az államnak sikerül is felhalmozni a minimálisan szükséges földgáztartalékot, és a kritikus infrastruktúra sem sérül a harcok miatt, idén télen valószínűleg nem lesz olyan meleg a polgárok otthonaiban, mint amit a korábbi években megszokhattak – figyelmeztetnek a hatóságok. Jurij Vitrenko, a Naftohaz állami energetikai vállalat vezetője szerint az otthonok átlaghőmérséklete 3-4 fokkal alacsonyabb lehet a normánál, azaz 17-18 Celsius-fok körül alakulhat. És ne feledjük: ez az optimista forgatókönyv – mutat rá az UNIAN hírügynökség.

„Szeptember elsejétől március elsejéig 9 milliárd köbméter gázra van szükségünk, miután az iparunk leállt. […] Valószínűleg lesz elég gázunk a legnehezebb időszakra” – nyilatkozta Andrij Zakrevszkij, a Newfolk kőolaj- és gáztanácsadó központ igazgatója a hírügynökségnek.

Ukrajna azonban nincs bebiztosítva a gázvezetékek és más kritikus infrastruktúra elleni rakétatámadások ellen. Vagyis idejekorán fel kell készülnünk a vészhelyzetekre, hogy a legkisebb veszteségekkel vészelhessük át a telet.

 

Készüljünk!

A felkészülés érdekében a Közösség- és Területfejlesztési Minisztérium Készüljünk! címmel kommunikációs kampányt indított és hasznos tippeket osztott meg a világhálón.

A minisztérium által közölt infografika első lépésként a lakóépületek hőveszteségének csökkentését javasolja. Ehhez mindenekelőtt el kell végezni a műanyag ablakok karbantartását és szigetelését, s az ajtókról sem érdemes megfeledkezni.

Ezenkívül elő kell készíteni a fűtőtesteket: távolítsuk el a közelükből a bútorokat, a hőt visszatartó függönyöket. Ugyanakkor illesszünk hővisszaverő fóliát a radiátor és a fal közé, vagyis oda, ahol a legvékonyabb a fal.

Érdemes szakembert hívni, aki ellenőrzi a konvektor vagy a kazán és a fűtőtestek működését. A villanyszerelő megvizsgálhatja a csatlakozók, a vezetékek és az elektromos készülékek, elsősorban a hősugárzók állapotát.

Célszerű megvizsgáltatni és kitisztíttatni a légkondicionáló berendezést, ha az fűtésre is alkalmas. Tisztázzuk, hogy ezek a berendezések milyen hőmérséklet-tartományban használhatók fűtésre!

Az energiatakarékossági intézkedéseket mind a lakások, mind az egész többlakásos épület vonatkozásában el kell végezni – hangsúlyozza a minisztérium. Szomszédainkkal együtt gondoskodjunk a lépcsőházak, a padlások és a pincék szigeteléséről. Figyeljünk oda a csővezetékek épületen belüli szakaszainak szigetelésére is! Hangsúlyozzák továbbá annak fontosságát, hogy vészhelyzet esetére jelöljünk ki egy helyiséget fűtésre.

Ezenkívül célszerű összefogni rokonainkkal, szomszédainkkal, dolgozzunk ki cselekvési tervet vészhelyzet esetére.

 

Alternatív lehetőségek

Célszerű megfontolni annak lehetőségét, hogy pótlólagos hőforrásokat állítsunk be vagy helyezzünk készenlétbe az otthonunkban. A családi házak esetében erre több lehetőség kínálkozik. Vizsgáljuk meg a régi kályhákat, esetleg szilárd tüzelőanyaggal működő tűzhelyeket is beállíthatunk. A kályhákhoz, tűzhelyekhez tartalékoljunk tüzelőanyagot (fát, szenet stb.).

Európában arra is tudnak megoldást, mit tegyünk, ha régi, magas belterű házban-lakásban élünk, amelyet nehezebb felfűteni. Ha speciális ventilátorokat szerelünk a mennyezetre, azok visszaterelik a meleg levegőt a talajszint közelébe – írja összeállításában a BBC News Ukrajina.

A szomszédokkal közösen vásárolhatunk áramfejlesztőt és beszerezhetjük a működtetéséhez szükséges üzemanyagot.

 

A hősugárzó és veszélyei

A lakásokban a gázellátás, a központi fűtés megszűnése esetén kézenfekvő megoldás az elektromos hősugárzók alkalmazása. A kereskedelemben kapható berendezések árban, teljesítményben, biztonságban és gazdaságosságban egyaránt jelentősen különbözhetnek egymástól.

A hagyományos olajradiátorok, izzószálas és ventilátoros hősugárzók nem kelhetnek versenyre a modern infrapanelekkel, a mikrotermikus és filmmelegítőkkel, amelyek sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, miközben gyorsabban és jobban melegítenek. Működtetésük azonban veszélyekkel járhat, különösen a régi épületekben, amelyeknek belső vezetékhálózatát nem nagyszámú elektromos készülék csatlakoztatására tervezték.

„Amennyiben a ház lakói túl sok készüléket csatlakoztatnak egyszerre, a hálózat túlterhelődik és lekapcsol” – mutat rá az elektromos készülékek használatának egyik lehetséges következményére Olekszandr Harcsenko, az Energiakutató Központ igazgatója.

Azt javasolja, érdeklődjünk a villanyszerelőnél, mekkora terhelést bír el biztonsággal a lakóház és/vagy a lakás vezetékrendszere.

„Így azt is megtudhatja, milyen teljesítményű fűtőtestet vásároljon, hogy ne okozzon kárt se magának, se a szomszédainak” – mondja a szakember.

 

Nem árt az óvatosság

Egyes lakóközösségek és önkormányzatok közös melegedőhelyek kialakítását javasolják az emeletes lakóházak pincéiben, ahol elektromos készülékekkel pótolhatnák a gázfűtést. Ezenkívül feltételezhető, hogy gáz hiányában a lakók a főzést is elektromos vagy egyéb melegítő berendezésekkel igyekeznek majd megoldani. Mindez komoly pótlólagos veszélyforrássá válhat, ezért javasolják a szakemberek a poroltó beszerzését. A poroltó alkalmas az elektromos berendezések és a vezetékek meghibásodása által okozott tüzek oltására, nem túl drága és szavatosságát több évig megőrzi. Végszükség esetén a személygépkocsi poroltóját is kinevezhetjük házi tűzoltókészüléknek a téli hónapokra.

(pszv/unian.ua/bbc.com)