Idén is átadták a Fodó Sándor-díjakat

2022. október 4., 13:19 , 1128. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) idén is átadta a Fodó Sándor-díjakat, ezzel is méltatva a Szövetség egykori alapító elnökének, Fodó Sándornak az emlékét. A jeles elismerést minden évben három kategóriában ítélik oda olyan kárpátaljai, a közéletben aktív munkát kifejtő személyeknek, akik méltó örökösei az egykori kárpátaljai magyar kisebbségi élharcos és aktivista szellemi hagyatékának.

Az egészségügyi dolgozók kategóriájában dr. Biró Erzsébet, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvosa, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Ukrajna érdemes orvosa vehette át a díjat.

A pedagógus kategóriában Benedek Imre kapta a rangos elismerést, aki a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének alapító tagja és első elnöke, az aknaszlatinai magyar iskola alapítójaként és igazgatójaként tevékenykedett közel 30 évig. Jelenleg a KMPSZ felső-Tisza-vidéki regionális szervezetének vezetője.

Az egyházi személyek kategóriájában idén Peleskei Bélát díjazta a Szövetség elnöksége. A református lelkész 2014-ig a kárpátaljai kórházmisszió tagja volt, majd a Tekeházai, Feketeardói és Királyházai Református Egyházközösség lelkipásztora lett. 2021-től a Péterfalvai kistérség képviselője, a KMKSZ-frakció oszlopos tagja.

A Szövetség a díjak mellett a kárpátaljai felsőoktatásban tanuló diákok számára Fodó Sándor-ösztöndíjat is átad. Idén Balla Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákja részesült a Fodó-ösztöndíjban, aki aktívan tevékenykedik a fiatalok körében.

A díjak átadására a Szövetség ungvári székházában került sor. Az elismeréseket Barta József és a Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnökei, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői adták át.

Dr. Biró Erzsébet a díj átvétele után úgy fogalmazott: „Hálás vagyok, hogy ezt a díjat átvehetem. Nemcsak a magam, hanem a családom nevében is szeretném megköszönni. Mindaz a munka, amelyet az egészségügyben az elmúlt évek során sikerült kifejteni, a KMKSZ-szel való együttműködés nélkül, a közös csapatmunka nélkül nem jöhetett volna létre.”

Benedek Imre a díjat megköszönve elmondta: „Nagy megtiszteltetés számomra az elismerés. Függetlenül attól, hogy hány éve dolgozunk, ilyenkor elérzékenyül az ember. A végeken dupla erőt és energiát kell belefektetni abba, hogy megmaradjunk, nem beszélve arról, ha a mi várfalaink leomlanak, akkor a tömbmagyarság is veszélybe kerül. Az elmúlt harminc évben igazgatóként arra törekedtem, hogyha át kell adnom az iskola vezetését, legyen egy arra megfelelő utód. Úgy érzem, mindez mára sikerült. Mint matematika szakos tanár elmondhatom, hogy az elmúlt évek során sikerült kinevelnem 69 olyan végzőst, akik matematika vagy mérnöki szakot választottak, és sikeresen befejezték az egyetemet. Én arra vagyok büszke, hogy egy szórványvidéki iskolából tudtam ezen eredményeket elérni.” 

Peleskei Béla lelkipásztor kiemelte: „Amikor 2002-ben elkezdtük a magyar nyelvű oktatást Tekeházán, Gödényházán és Királyházán, nagyon sok ember állt mellénk, segítette munkánkat. Mindez mára már kinőtte magát, azóta a KMPSZ átvette ennek a koordinálását, hiszen az említett településeken nincs magyar iskola, de van igény a magyar oktatásra. Úgy hiszem, hogy ez a díj nemcsak engem illet, hanem mindazokat a munkatársakat, akik ebben a folyamatban jelentős munkát fejtettek ki az elmúlt évek során.”

ev