„A sport elválaszthatatlan a lelki egészségtől” ‒ kézilabda-tehetséggondozás Kárpátalján

Kézilabda

2022. október 5., 11:50 , 1128. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjával együttműködve a Magyar Kézilabda Szövetség, valamint Magyarország Kormánya támogatásával a 2022/2023-as tanévben szélesíti tevékenységét, így a tizenöt „GENIUS” Tehetségpont mellett Kézilabda Tehetségpontokat is létrehoz, összesen tizenhét helyen megyénkben. Ennek célja a kézilabdasport népszerűsítése Kárpátalja iskoláiban, az ifjú tehetséges kézilabdázók felkutatása, versenylehetőség biztosítása számukra.

Hét különböző korosztályban jelentkezhettek a fiatalok, a legfiatalabb a 8 éves korosztály, a legidősebb pedig a 17 éves és az afölötti korosztály.

A jelentkezési időszak a közelmúltban lezárult, a kézilabdaképzésekre pedig 861 fiatal, 430 fiú és 431 lány regisztráltatta magát, akik október második hetében kezdik meg az edzéseket kárpátaljai és magyarországi szakemberek bevonásával. Első ízben október 8–9-én kerül sor az oktatók felkészítésére szintén külföldi szakemberek bevonásával.

A „GENIUS” JA a szellemi tudás erősítése mellett a gyerekek fizikai erőnlétét is hivatott fejleszteni. Éppen ezért számos sporttábort és különböző tornákat szervez a sportolni vágyó fiatalok számára, mint például a Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa, a Zupkó József Nemzetközi Kézilabda Emléktorna, valamint a Fókuszban a tehetség a sport terén program sporttáborai.

„Arra törekszünk, hogy minden területen lefedjük a tehetséggondozást, így a sport terén is, hiszen nagyon fontos, hogy a gyermekek fizikailag és lelkileg is egészségesek legyenek. A sport ugyanis elválaszthatatlan a lelki egészségtől!” – hangsúlyozta Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója.

TV21 Ungvár/K. K.