Báró Perényi Zsigmond emléktáblájánál koszorúztak Beregardóban

Október 6.

2022. október 7., 10:44 , 1129. szám

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúira emlékezett Beregszász lakossága a felújított beregardói Perényi-kúriánál. Megkoszorúzták báró Perényi Zsigmondnak, a forradalom és szabadságharc vértanújának emléktábláját, majd az épületben az emlékezők megtekintették a Rákóczi­-főiskola Szakgimnáziuma tanulóinak az eseményeket felidéző irodalmi műsorát.

Az emlékezőket a szervezők nevében Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, a Beregszászi Kistérségi Tanács képviselője köszöntötte, majd a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetői, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a Beregszászi kistérség polgármestere, a KMKSZ és az UMDSZ járási és kistérségi tanácsi frakcióinak képviselői, a két kárpátaljai magyar külképviselet diplomatái, magyar társadalmi szervezeteink és történelmi egyházaink képviselői, valamint a megjelentek közül többen elhelyezték az emlékezés koszorúit az emléktáblánál.

Balázs Antal beregardói református lelkész arra emlékeztetett, hogy több aradi vértanúnk utolsó mondatában ott van az istenhit, tudták, hová mennek, bíztak a Megváltóban.

A Rákóczi-főiskola Szak­gim­náziumának második évfolyamos szociális munkás és alkalmazott matematika szakos diákjai az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom magyar honvédtisztre, Batthyány Lajos mártír-miniszterelnökre, valamint Perényi Zsigmondra emlékeztek irodalmi műsorukkal. Az egységes történetté szőtt, irodalmi idézetekkel elmesélt eseményeket nagy átéléssel játszották el a hallgatók. Az előadást Kudlotyák Krisztina magyartanár állította össze, ő készítette fel tanítványait.

Badó Zsolt