Munkamegbeszélés Menczer Tamás és Viktor Mikita között

2022. október 7., 19:21 , 1129. szám

Péntek délután Beregszászban folytatott munkamegbeszélést Menczer Tamás, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára, valamint Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás kormányzója. A megbeszélés során a két ország képviselői főként gazdasági kérdéseket érintettek.

A sajtótájékoztató alkalmával Menczer Tamás elmondta: „Mindannyian a békét várjuk, és amit tudunk, meg is teszünk érte. Magyarország az elmúlt időszakban közel egymillió ukrán menekültet fogadott be” – emelte ki a külügyi államtitkár. Mint mondta, akik Magyarországon szeretnének maradni, azoknak segítenek munkát találni, gyerekeiket pedig beiskoláztatni.

Magyarország rendszeresen szállít humanitárius segélyeket Kárpátaljára és Ukrajna más területeire. Az államtitkár elmondta azt is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter úr a legutóbb Varsóban megrendezett donorkonferencia során közel 37 millió eurós támogatást ajánlott fel Ukrajna számára. Kiemelte: „Készek vagyunk egy iskola és egy rendelőintézet újjáépítésére, amely Kijev közelében fog megtörténni. Ezer ösztöndíjat ajánlottunk fel ukrán nemzetiségű, felsőoktatásban tanuló diákok számára, akik háborús területekről érkeztek Magyarországra, valamint felajánlottuk a sérült katonák és beteg gyermekek gyógykezelését Magyarországon.”  A beszélgetés során Viktor Mikita kormányzó úrral több fontos kérdést érintettek.

„Szeretném elismerni a kormányzó úr munkáját. Azt látjuk, hogy ő azt keresi, mi az, ami a Kárpátalján élő különböző nemzetiségeket egyesíti, és nem elválasztja. Mi pedig ebben mindig partnerek voltunk és leszünk is” – jelentette ki Menczer Tamás. A megbeszélésen főként gazdasági témákról egyeztettek: a gabonaexportról, valamint megbeszélték, hogy felgyorsítják azt a folyamatot, amely azt célozza, hogy hogyan tudják segíteni a különböző termékek kivitelét Ukrajnából.

Viktor Mikita kormányzó úr konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Elmondta: „A mai munkamegbeszélésen fontos kérdéseket érintettünk Menczer Tamás államtitkár úrral. Az egyik fő kérdés az volt, hogy bővítsük és fejlesszük az ukrán–magyar határátkelőket. A Beregsurány–Asztély határátkelő bővítését a magyar fél már befejezte. Ukrajnában sajnos a háború miatt ezt a munkát le kellett állítani, de most kormányközi szinten újra tárgyalások zajlanak arról, hogy folytassuk a megkezdett munkát, valamint szeretnénk újabb határátkelőket is nyitni. Több olyan fontos gazdasági kérdést érintettünk, amelyekről most még korai beszélni, de amint sikerül eredményeket felmutatni, be fogunk számolni ezekről is.” A kormányzó hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború kitörésének első napjától segített Ukrajnának humanitárius támogatásokkal. Mindezek a támogatások jelenleg is tartanak.

A kormányzó többek között beszámolt arról is, hogy Magyarország Kormánya eddig közel 700 olyan gyermeket táboroztatott Kárpátalja és Magyarország területén, akik háborús területekről érkeztek. Mindemellett a nyár folyamán a nemzeti rendőrségi szolgálat munkatársainak – akik a frontvonalon teljesítettek szolgálatot – családjai számára is lehetőség volt magyarországi gyógyüdülésen részt venni. Ezenkívül több olyan programon dolgoznak, amelyek elősegítik a fronton harcoló katonák Magyarországon történő rehabilitációját. A kormányzó köszönetet mondott a magyar kormánynak a folytonos segítségnyújtásért.

Váradi Enikő