A beregszászi MCC kiemelkedően fontosnak tartja a környezettudatos életmódot

2022. október 12., 10:13 , 1129. szám

Jelenvaló világunkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetünket kímélő, a takarékosságot szorgalmazó, a társadalmi fogyasztásunkat visszafogó, mindennapi életvitelünket befolyásoló környezettudatos életmód népszerűsítésére, hiszen Földünk megszenvedte az emberek ökológiai lábnyomának hatalmas pusztításait. Nincs ez másképp itthon, Kárpátalján sem. Október 8-án a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjának diákjaihoz érkezett Viktor Bucsinszkij, a Színes Tartályok Ökológiai Mozgalom társadalmi szervezet vezetője és Szandra Cseresnya aktivista, akik a Zero Waste mozgalomról és a szelektív hulladékgyűjtésről tartottak előadást a fiatalok számára. Emellett Barna Szedlák Katalin kurzusvezető is izgalmas programmal készült a diákok számára.

Dobsa Németh Beáta, a MCC Beregszászi Képzési Központjának vezetője lapunknak elmondta: az MCC-ben már régóta nagy hangsúlyt fektetnek a diákok környezettudatos gondolkodásmódjának fejlesztésére. „Mi már tavaly is csatlakoztunk Viktor Bucsinszkij kezdeményezéséhez, amely során ellátogatott különböző tanintézményekbe Kárpátalján. Mi voltunk az elsők, akik beruháztunk két környezettudatos ismeretterjesztő stand kihelyezésére. Nálunk már 8 éve beindult a Fiatal Tehetség Program (FIT), s annak az egyik sarkalatos pontja mindig is a környezettudatosságra nevelés volt, amelyen keresztül bemutatjuk a fiataloknak, hogy milyen káros például a tömeges ruhagyártás vagy a felesleges vízfogyasztás. Megtanítjuk őket arra, hogy a saját kis ökológiai lábnyomukat hogyan lehet lemérni, hogyan lehet azt kisebbíteni. Azt látjuk, hogy a gyerekek nagyon nyitottak rá, szeretik ezeket a kurzusokat, és nem csak meghallgatják, hanem otthon is alkalmazzák a hallottakat. Valaki otthon komposztálót készített vagy tudatosabban használta a dolgait. Tudjuk azt, hogy mi »kicsik« vagyunk, de megpróbálunk valami hasznosat tenni. Abban bízunk, hogy amikor már ők fogják nevelni a saját gyermekeiket, akkor ezeket az ismereteket szintén átadják nekik. Azt is tervezzük, hogy egy MCC-kiserdőt ültetünk majd, vagyis minden évben minden gyerek elültet egy fát, s ez majd az évek múltával egy kisebb MCC-erdővé növekszik” – meséli az MCC vezetője. Szintén fontosnak tartotta elmondani, hogy az MCC arra törekszik, hogy kárpátaljai oktatókat alkalmazzon, ezért az idei évtől a környezettudatos kurzust Barna Szedlák Katalin vezeti a diákoknak. Ezenkívül nagyon fontosnak tartják, hogy a diákok ne csak általánosságban tanuljanak ezekről a dolgokról, ezért olyan aktivistát, előadót is meghívnak a csapatba, aki helybeli, és aki nagy aktivitást mutat a környezettudatos életmód terén. Így a hétvégén eljött Viktor Bucsinszkij és Szandra Cseresnya, akik nagyon színvonalas előadást tartottak a diákoknak.

Barna Szedlák Katalin a kurzus menetéről nyilatkozott: „Két részre osztottuk a foglalkozást, egy délelőtti és egy délutáni szakaszra. A 25 diák mindegyike kapott egy kis névtáblát, ezeken Ukrajna Vörös Könyvében szereplő élőlényt (növény, állat, gomba) tüntettünk fel, amely védett vagy fokozottan védett faj, így osztották a gyerekeket 5 fős csoportokba, s a nap folyamán ezeknek a kiscsoportoknak kellett közösen dolgozniuk.

A környezettudatosságról tartottam előadást, hogy jobban megértsék, mi is az. Majd megvizsgáltuk a talaj felépítését, összehasonlítottunk egy termékeny talajt egy tápanyagban szegény talajjal. Emellett érdekes játékokban vehettek részt a diákok, ahol az élőlényismereté volt a főszerep. Dolgoztunk mikroszkóppal is: a Vérke-csatorna mikroorganizmusait vizsgáltuk. Szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről is, amit a diákok is kipróbálhattak játékos formában. Azt is megpróbáltuk feltérképezni, hogy mit tehetünk társadalmi és globális szinten a környezetünk megóvása érdekében.”

A következő részben nagy hangsúlyt fog kapni a határokon átívelő természetvédelem, hiszen Kárpátalján – földrajzi fekvése miatt – sok olyan védett terület van, amely a határ menti részeken található.  

A nap főelőadója, Viktor Bucsinszkij elmondta, látszik a gyerekeken, hogy hallottak már a témáról, és nagyjából tisztában voltak a dolgokkal. „Mi a csomagolás és a hulladékkezelés problémáiról beszéltünk a kolléganőmmel, Szandra Cseresnyával. Emellett bemutattam a gyerekeknek, hogy mivel foglalkozik a mozgalmunk, illetve a Borzsa és a Tisza folyók szennyezettségéről mutattam be nekik videót. Hangsúlyoztam a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Továbbá arról beszéltem, hogy mennyi ideig bomlanak le a különböző hulladékok, például az üveg 1000 évig, a műanyag pedig 450 évig. Ezenkívül több formában is felvázoltam a különféle hulladékok újrahasznosításának módját, illetve fontosságát. Az MCC vezetőségével abban is megegyeztünk, hogy tartályokat fogunk küldeni a számukra, amelyekben szelektíven tudják gyűjteni a papírt, a műanyagot és az üveget. Ezenkívül információs plakátokkal is ellátjuk őket. A továbbiakban szeretnénk előadásokat tartani több tanintézményben, hogy a fiatalok tisztában legyenek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával.”

Dankai Péter