Az 1944-es szovjet légitámadás áldozataira emlékeztek Beregszászban

2022. október 13., 08:08 , 1130. szám

Csendes főhajtással emlékeztek az 1944. október 9-i tragikus szovjet légitámadás következtében elhunyt mintegy kétszázötven magyar honvédre és civil áldozatra Beregszászban október 12-én.

A megrázó eseményre emlékezők a Vérke-parti város köztemetőjében gyűltek össze, ahol Magyarország Beregszászi Konzulátusának szervezésében rótták le kegyeletüket. Ezt követően a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet szervezésében került sor az emlékezés koszorúinak elhelyezésére a város vasútállomásának falán lévő emléktáblánál.

Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője a sajtónak felidézte a II. világháború azon időszakát, amikor 1944 októberében a szovjet front elérte Beregszászt is. Ezek következményeit a mai napig érzékeljük. Az állomás közelében állt egy „állomásszálloda” is, melynek helyén ma csupán fák és bokrok nőnek. „Ez is egy mementója a háborúnak, hogy ezt a szállodát nem építették újjá” – fűzte hozzá a történész.

A szomorú nap eseményeit felelevenítve Orosz Ildikó, a PCS elnöke elmondta: 1944. október 9-én Beregszászban megszólaltak a szirénák. Ezt követően hamarosan előbb kilenc, majd végül huszonhét repülő jelent meg a légtérben, amelyek a vasútállomást bombázták. Azonban „elcsúszott a bombaszőnyeg”, s nem csak az állomást érték találatok. A repülőgépekből kihajoló katonák a környéken lévő civil lakosságot is elkezdték fegyverrel lőni. A honvédeken kívül csaknem száz civilt öltek meg, így a támadás következtében összesen közel 250-en hunytak el.

„Ez az esemény olyan mementó most az orosz–ukrán háború kapcsán, amire fel kell hívni a lakosok figyelmét, mert ilyenkor a legkiszolgáltatottabb a civil lakosság. […] Vigyázzunk egymásra, mert háborús helyzetben soha nem tudhatjuk, mi vár ránk. Legyünk hálásak minden nyugodtan eltelt napért, és ha lehet, akkor tartsuk be mindazt, ami segítheti a túlélésünket” – hangsúlyozta Orosz Ildikó.      

CsA