Összefogással tisztították meg a szeméttől a Borzsa kovászói szakaszát

2022. október 14., 17:47 , 1130. szám

Október 10-én került sor arra a kárpátaljai közös akcióra, amely által végre sikerült megtisztítani a Borzsa folyó kovászói szakaszát a felgyülemlett hatalmas szemétszigettől és fahordaléktól. A programban két állami szerv és egy civil szervezet vett részt. Az esemény létrejöttét a Kárpátaljai Megyei Tanács Regionális Fejlesztési és Határon Átnyúló Együttműködési Ügynöksége (továbbiakban Együttműködési Ügynökség) támogatta, a Beregszászi Járásközi Vízgazdálkodási Főosztály és a Viktor Bucsinszkij vezette Színes Tartályok Ökológiai Mozgalom társadalmi szervezet összefogásával. A munkálatok során 500 kilogramm üveg, 30 mᵌ fa és 40 mᵌ műanyag került ki a folyóból, amit a parton szelektáltak és elszállítottak. Az egész napos akcióról Viktor Bucsinszkijt kérdeztük.

– A takarítást eredetileg szeptember 19-re terveztük, viszont az akkori hatalmas esőzések miatt nem tudtunk kimenni a partra a nehéz technikával. Ma gyönyörű idő volt. Két állami szervvel közösen végeztük a munkát. A beregszászi vízügyesek feladata az volt, hogy a folyóból kiemeljék a nagy területen összegyűlt fahordalékot, illetve a különböző fajtájú hulladékokat. A Színes Tartályok Ökológiai Mozgalom feladata volt ezeket a parton szétválogatni, hogy minél kevesebb kerüljön a lerakóba. Az Együttműködési Ügynökség pedig támogatást nyújtott a munkához, kiszállította a résztvevőket a helyszínre, biztosította a nehéz technikát, a darut és a traktort. Összesen 40 ember vett részt a munkálatokban. Korábban már beszéltem arról, hogy a ma megvalósult modellt – amelyet Magyarországon láttam, Vásárosnaményban a legutóbbi Tisza-takarításnál – szeretném bevezetni Ukrajnában, hogy az állami szervek, illetve a civil ökológiai mozgalmak közösen végezzék Kárpátalja környezetvédelmében a munkát. Ebben az évben még egy alkalommal szeretnénk megvalósítani egy ilyen akciót, ugyanis a kifeszített szemétfogó hálóhoz év végéig még rengeteg szemét fog érkezni.

A folyó ezen szakaszát nagyon nehezen lehet megközelíteni, daru nélkül semmihez nem tudtunk volna kezdeni. Ezenkívül csónakokra is szükség volt, hogy a vízügyesek közelebb tereljék a szemetet, mert a daru nem ér át a folyó túlsó partjára.

Jelenleg az a baj, hogy csak Kovászónál van felhelyezve szemétfogó háló. Itt tudjuk csak befogni a sok hulladékot. Továbbá nem messze a hálótól felfelé a folyón már védett terület helyezkedik el, amit szintén nem tudunk megközelíteni. Ezért az Együttműködési Ügynökséggel azt tervezzük, hogy Ungváron összehívunk egy kerekasztal-megbeszélést, melyen arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Kárpátalja minden járásában legyen egy, a Színes Tartályokhoz hasonló civil szervezet, hogy ezekből a munkálatokból mindenki vegye ki a részét. Emellett az erdészeket is szeretném felkérni, hogy tartsanak velünk, hiszen az nem megoldás, hogy egy védett területen nem tudjuk elvégezni a megfelelő környezetvédelmi munkát, mert nem nyúlhatunk egy növényhez vagy fához, viszont a szemetet meg bent hagyhatjuk. Jöjjenek az erdészek is velünk, kerítsék körbe azokat a szektorokat, fákat, amelyeket nem szabad bántani. Mi pedig gond nélkül elvégezzük a ránk szabott feladatot.

Nagyon fontosnak tartom még, hogy köszönetet mondjak a magyarországi támogatóinknak. Egyikük Telekes Attila, a TasysDesign tulajdonosa, aki különböző pólókat gyárt, az egyik közülük a Save River and Lake (Mentsd meg a folyót és a tavat) feliratú, illetve a Színes Tartályok logója is rajta van, és minden eladott póló árából 500 forinttal járul hozzá a kárpátaljai folyók takarításához. Támogatóink még a Hard Core Chili forgalmazói, Fodor Béla és Tóth József. Ők az eladott – a Tisza Szelleme nevű – szószok árából 300 forinttal járulnak hozzá a kárpátaljai környezettisztításhoz. Velük úgy ismerkedtünk meg, hogy megnézték a Tisza nevében című filmet, és a látottak alapján eldöntötték – Ljasuk Dimitry filmrendező közreműködésével –, hogy szeretnék támogatni a Színes Tartályok Ökológiai Mozgalmon keresztül a folyók megmentését. Ezúton is még egyszer hatalmas köszönet nekik!      

Dankai Péter