Újabb négy vetélkedőt tartott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

2022. október 17., 10:28 , 1130. szám

A Margittai Antal biológia-, a Szent-Györgyi Albert kémia-, az informatika-, valamint a történelemvetélkedővel folytatódott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tantárgyi versenyeinek második fordulója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) bázisán október 15-én.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a KMPSZ hagyományos tantárgyi vetélkedőit idén két fordulóban szervezték meg. Az első forduló online formában valósult meg a Google Forms platformon a kijelölt iskolaközpontokban, a második forduló pedig jelenléti formában a Rákóczi-főiskola bázisán október három egymást követő szombatján.

A vetélkedők második fordulóján azok a diákok vehettek részt, akik az első fordulón elért átlageredmény feletti pontszámot értek el. A résztvevők neve, illetve helyezési sorrendje megtekinthető a KMPSZ honlapján.

A második forduló első alkalmára október 1-jén került sor, amikor is a Drávai Gizella nyelvhasználati versenyt, a Győrffy István fizikaversenyt, természetrajz- és földrajzversenyt, valamint az angol és német idegennyelv-versenyt rendezték meg. Ezt követően október 8-án valósultak meg az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati, a Karádi László helyesírási, az ukránnyelv- és irodalomverseny, valamint a Terebesi Viktor és Geőcze Zoárd nevét viselő matematikaversenyek.

Október 15-én, a tantárgyi vetélkedők harmadik, egyben utolsó alkalmával pedig a Margittai Antal biológia-, a Szent-Györgyi Albert kémia-, az informatika-, valamint a történelemvetélkedők zajlottak.

A most lebonyolított négy verseny közül a biológiavetélkedőn vettek részt a legtöbben, amelynek főszervezője Kohut Erzsébet, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének vezetője volt, aki a megnyitón kiemelte: öröm azt látni, hogy ennyi fiatal érdeklődik a tantárgy iránt.

Biológiából és kémiából a legjobb diákok meghívást kapnak a jövő évi tehetséggondozó napokra, amelyeket szintén a főiskolán rendeznek meg. A legjobbak ezt követően részt vehetnek a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaversenyen és a Hevesy György Kárpát-medencei Kémiavetélkedőn Magyarországon.

A megnyitón Kohut Erzsébet mindemellett felhívta a résztvevők figyelmét azokra a lehetőségekre, melyeket a Rákóczi-főiskola Biológia és Kémia Tanszéke biztosít a közép- és általános iskolás tanulók számára. Ilyenek az élménypedagógiai foglalkozások, amelyeket a Nagydobronyi Erdei Iskolában, valamint a Nagyberegi Fodor István Kutatóközpontban szerveznek a beérkezett igények alapján.

„Nekünk nagyon fontos a környezeti nevelés, éppen ezért igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a környezetükkel és az őket körülvevő világgal kapcsolatosan” – hangsúlyozta Kohut Erzsébet, majd kiemelte: „Szeretettel várjuk ezekre a programokra az érdeklődő fiatalokat!”

A pedagógusszövetség a vetélkedők tesztfeladatainak elkészítésére a Rákóczi-főiskola tanárait kérte fel a jelenleg érvényben lévő általános és középiskolai, valamint a tehetséggondozó oktatási intézmények követelményrendszerére épülő ismeretanyag felhasználásával.

A tantárgyi vetélkedők második fordulójának mindhárom alkalmára a II. RF KMF bázisán került sor.

A versenyek eredményeit az értékeléseket követően néhány napon belül feltöltik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség honlapjára (www.kmpsz.uz.ua).     

TV21 Ungvár/K. K.