Bécsben munkához látott az IMF ukrajnai missziója

2022. október 19., 09:02 , 1130. szám

Hétfőn Bécsben megkezdte munkáját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai missziója – jelentette az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nyomán a korrespondent.net.

A tájékoztatás szerint a misszió keretében az NBU képviselői, élükön a nemzeti bank vezetőjével, Andrij Pisnijjel munkamegbeszéléseket tartanak a szakértőkkel, amelyeken a tervek szerint megvizsgálják Ukrajna gazdaságának jelenlegi helyzetét, a makro-előrejelzést, a 2023. évi állami költségvetés paramétereit és hiánya fedezetének lehetséges forrásait.

„Reméljük, hogy a misszió gyümölcsöző lesz és sikerül meghatározni a paramétereket az új monitoring program kidolgozásának megkezdéséhez az IMF Kormányzótanácsának bevonásával, amely az alapját képezné egy teljes értékű programnak a Nemzetközi Valutaalappal – mondta Pisnij.

Az NBU arra számít, hogy az új program jelzés lesz a többi partner számára az Ukrajnának nyújtott nemzetközi segélyezés kiterjesztésére.

A korrespondent.net emlékeztet, az IMF havi 3–4 milliárd dollárra becsüli az Ukrajna által 2023-ban igényelt külső pénzügyi segítséget.

Azt is közölték, hogy az IMF támogatja egy állandó fórum létrehozásának ötletét Ukrajna megsegítésére.

(hk/korrespondent.net)