Orvosi szolgálattal bővül a Beregszászi Járási Vöröskereszt

2022. október 21., 08:36 , 1131. szám

Az Ukrajnai Vöröskereszt a háború kezdete óta folyamatosan azon dolgozik, hogy a rászorulók megfelelő ellátásban részesüljenek. A karitatív szervezet Kárpátalján jelenleg tizenegy regionális szervezettel képviselteti magát, a külföldi partnerszervezeteknek köszönhetően pedig folyamatosan támogatásokat adnak át a helyiek és a Kárpátaljára ideiglenesen áttelepültek számára.

„Számunkra fontos az egészségügyi, gyógyszeres és szociális szolgáltatások fejlesztése” – mondta Ivanna Szabo, az Ukrajnai Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének igazgatója.

A Beregszászi Járási Vöröskereszt segélyosztási központjába folyamatosan érkeznek élelmiszerek, higiéniai eszközök, meleg ruházat és takarók, valamint ágyneműk, hogy széles körű segítséget tudjanak biztosítani a helyi rászorulók és a kistérségbe érkező menekültek számára.

Mivel sokkal többen tartózkodnak jelenleg térségünkben a megszokottnál, a szociális szolgáltatásokat is jobban igénybe veszik, ezért egészségügyi ellátó egységekkel is igyekszik segíteni a Vöröskereszt.

Éppen ezért Kárpátalja-szerte összesen hét mobil egészségügyi pontot hoztak létre, melyekből már a beregszászi is elkezdte működését. A megfelelő működés biztosítása érdekében az ungvári központ egy felszerelt mentőautót is biztosított az egészségügyi pont számára, ennek köszönhetően még több képzett orvos járja a településeket.

Az együttműködés központi alkotóeleme az ingyenes gyógyszerellátás, a távoli települések felkeresése, vagyis az elérhető egészségügyi ellátás, ami a Vöröskereszt és a helyi egészségügyi központ együttműködésének köszönhetően valósul meg térségünkben.

„A Vöröskereszt Kárpátalján összesen tizenegy regionális szervezettel rendelkezik. Minden járásban van legalább egy képviseletünk. Mind a tizenegy helyszínen rendelkezünk segélyelosztó központtal, valamint hét mobil egészségügyi pontunk is üzemel a megyében. Kárpátalja-szerte összesen tizennégy ilyen pontot tervezünk beindítani. Mindezek mellett három miniklinikánk is működik Ungváron, Técsőn és Rahón” – számolt be az Ukrajnai Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének igazgatója.

A Beregszászi Járási Vöröskereszt mindemellett olyan intézményekkel is együttműködik, amelyek támogatási igénnyel fordulnak a karitatív szervezethez. Ezek az intézmények közvetlen támogatásban részesülnek a menekültek megfelelő ellátása érdekében. Továbbá azon kistérségekkel is együttműködés zajlik, amelyek belső menekülteket fogadtak be. A szervezet célja, hogy a rászorulók és a belső menekültek megfelelő körülmények között tudják átvészelni a téli időszakot.

TV21 Ungvár/K. K.