105. születésnapját ünnepelte az ungvári Derevljanik Miklós

2022. október 25., 15:25

Ebből a csodás alkalomból a város polgármestere is gratulált neki, átadta a városi képviselő-testület dolgozóinak, a képviselő-testületnek, az összes ungvári lakosnak az üdvözletét, jó egészséget kívánt neki és a virágcsokorhoz 10 000 hrivnya összegű pénzügyi támogatást ajándékozott az Ungvári Városi Tanácstól.

Miklós bácsi 1917. október 22-én született Kobóban (Magyarország), édesanyját 8 hónapos korában veszítette el. Öt állam idején élt, részt vett a háborúban – a második világháborúban távíró-rádiós volt, máig kiváló a memóriája, pontosan emlékszik azokra az időkre, még a Morse-kódra is. Derevljanik Miklós 1952-ben költözött Ungvárra. Több mint 46 évig dolgozott a postán, a városi posta központi kirendeltségének főpénztárosa volt. Korán elvesztette feleségét. Idős kora ellenére továbbra is egyedül él és mindent önállóan intéz, bár rokonai naponta meglátogatják: van egy lánya, egy unokája és menye, valamint egy dédunokája. Tavasszal súlyosan megbetegedett, covidos volt, de felgyógyult és életszeretete minden nap erőt ad neki.

Miklós bácsi követi a híreket. Bevallotta, hogy nagyon felzaklatja Oroszország Ukrajna elleni támadása. Szereti a vendégeket, az éneklést és különösen a természetet. Ljubomir lánya úgy tartja, hogy apja a természetet járva edzette meg magát: fiatalabb korában gyakran járt sátorral a hegyekbe, az erdőbe, kerékpárral bejárta Kárpátalját.

Derevljanik Miklós családi körben ünnepelte 105. születésnapját. Az egész egyházközség is gratulált Miklós bácsinak a vasárnapi misén az ungvári római katolikus templomban, ahová egészen a közelmúltig rendszeresen eljárt, és most is időről időre elmegy. A Vatikánból rózsafüzért kapott ajándékba.

(Facebook/RV)