Az NBU nem változtatott az alapkamaton

2022. október 26., 16:19 , 1131. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) ismét úgy döntött, hogy évi 25%-on hagyja az alapkamatot – közölte a dengi.ua a jegybank sajtószolgálata nyomán.

Az árfolyam-stabilitás, amelyet az alapkamat jelenlegi szintje és a nemzeti bank pótlólagos intézkedései támogatnak, továbbra is hozzá fog járulni az inflációs folyamatok feletti kontroll fenntartásához – érvelt az NBU.

„Az előre jelzetthez közeli inflációs dinamika és a politikai horizonton felfelé tolódott kockázati egyensúly miatt a nemzeti bank igazgatósága úgy döntött, hogy az alapkamatot 25%-on hagyja” – áll a jegybank közleményében.

Mint fogalmaznak, az árfolyam-stabilitás fenntartása és a nemzetközi tartalékok védelme megköveteli a hrivnyaeszközök vonzó jövedelmezőségének hosszú távú biztosítását. Ezt segíti elő az alapkamat jelenlegi szinten tartása.

Az NBU aktualizált prognózisa az alapkamat 25 százalékos szinten tartását irányozza elő legalább 2024 második negyedévéig.

„A nemzeti bank készen áll rá, hogy szükség esetén az irányadó kamatot az előrejelzés fölötti mértékben emelje, és a továbbiakban pótlólagos intézkedéseket hozzon a nemzetközi tartalékok védelme és az inflációs folyamatok ellenőrizhetőségének fenntartása érdekében” – tette hozzá az NBU.

Emlékezetes, a jegybank júniusban emelte az alapkamatot az addigi 10 százalékról a jelenlegi 25 százalékra.

(pszv/dengi.ua)