Koronavírus: Csak regionális járványintézkedésekre lehet számítani

2022. október 27., 10:27 , 1131. szám

Ukrajna néhány régiójában járványügyi korlátozások léphetnek életbe a Covid–19-vírus terjedése miatt – jelezte Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos a Forbesnak adott interjújában.

Kuzin elmondta, Lemberg (Lviv), Csernyivci és Ternopil megyékről van szó, ahol a technogén és ökológiai biztonság, valamint a rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottságok karanténintézkedések bevezetését fontolgatják.

Visszaszorulóban a járvány?

Ukrajnában több mint 22 ezren betegedtek meg koronavírus-fertőzés következtében az október 10. és 16. közötti héten, ami 37%-kal kevesebb, mint egy héttel korábban. Ez az adat azonban nem feltétlenül tükrözi a megbetegedések tényleges számát, mivel az emberek egyre ritkábban fordulnak orvoshoz. A Covid–19-re elvégzett tesztek száma 23%-kal csökkent a jelzett időszakban.

„Átlagosan 116 000–120 000 tesztet végzünk egy hét alatt, két-három héttel ezelőtt ez a mutató még elérte a 150 000 tesztet” – jelezte Kuzin.

Elmondása szerint idén magas a halálozások száma: egy hét alatt több mint 200 Covid–19 okozta halálesetet regisztráltak.

Az Egészségügyi Minisztérium azonban nem tervezi országos zárlat elrendelését, mint ahogyan az 2020–2021-ben történt. Kuzin szerint a járványügyi intézkedéseket a régiók szintjén foganatosítják szükség esetén.

Jelenleg Ukrajnában a koronavírus Omikron törzse kering. Az Omikron fertőzőbb más törzseknél, de kevesebb beteg szorul oxigénellátásra kórházi kezelés esetén.

Folytatódik az oltási kampány

Az ukrán országos hírcsatornák közös műsorfolyamában Kuzin emlékeztetett, hogy Ukrajnában folytatódik a koronavírus elleni oltási kampány. Mint elmondta, az ukrajnai vakcinakészletek ellenére nem nő jelentősen az oltottak száma az országban. Eddig a polgárok 52%-a kapott egy dózist az oltóanyagból, 50%-uknak pedig mind a két dózist beadták.

„Ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, vagy hogy az átoltottság jelentősen befolyásolja a járványfolyamatokat, legalább 80-90 százalékos átoltottságot szükséges elérni” – mutatott rá.

A várandós nők is olthatók

Az Egészségügyi Minisztérium a napokban emlékeztetett, hogy Ukrajnában a várandós nők beoltathatók a Covid–19 ellen Comirnaty/Pfizer-BioNTech vagy Moderna mRNS-vakcinákkal. Ha nem állnak rendelkezésre mRNS-oltások, a gyermeket váró nőket be lehet oltani a Janssen oltóanyaggal – írja a tárca. Mint ismeretes, a Janssen (Jcovden) a Johnson&Johnson egydózisos vektorvakcinája.

A minisztérium emlékeztetett a védőoltás felvételének előnyeire a várandós nők esetében.

„A Covid–19 különösen veszélyes lehet az anyává válásra készülő nők számára. A betegség koraszülést és szövődményeket okozhat, a baba pedig intenzív osztályra kerülhet” – emlékeztetnek.

A védőoltás megvéd a Covid–19 súlyos lefolyása ellen. A vakcinák biztonságosak a terhes nők számára, és bármelyik trimeszterben beadhatók – mutat rá az Egészségügyi Minisztérium a Facebook közösségi oldalon közölt tájékoztatóban. Ezenkívül a Megbetegedés Felügyeleti és -megelőzési Központ adatai szerint a várandós nők beoltása hat hónapos korig védi az újszülötteket is.

„Nem kell a védőoltást a szülésig halasztani. Ha ön terhes, és korábban beoltatta magát, fel kell vennie az emlékeztető oltást” – teszi hozzá az Egészségügyi Minisztérium.

Minden felnőtt megkaphatja a második emlékeztető oltást

Mint ismeretes, Ukrajnában szeptemberben engedélyezték a koronavírus elleni második emlékeztető (booster) oltás beadását minden felnőtt számára, aki ezt kéri. Erre a célra CoronaVac, Pfizer és Janssen vakcinák állnak rendelkezésre. Ezelőtt csak a kockázati csoportokba tartozó ukránok kaphattak emlékeztető dózist másodszor is.

A második emlékeztető oltást legkorábban az első emlékeztető oltás felvételét követő 4 hónap elteltével adják be – emlékeztetett Ihor Kuzin.

Az Egészségügyi Minisztérium, összhangban a WHO, az EMA, az ECDC, valamint az Országos Védőoltási Szakértői Csoport ajánlásaival, új oltási sémákat is jóváhagyott. Megállapítják, hogy a CoronaVac oltóanyag más vakcinák alkalmazása után használható emlékeztető oltásra.

„Ha valaki megkapta az alapoltást Comirnaty, Moderna vagy bármely más oltóanyaggal, akkor a CoronaVac vakcinával emlékeztető oltást kaphat (az elsőt és a másodikat is). Ezek az oltási sémák amellett, hogy biztonságosak, védenek a kórházba kerülés és a koronavírus okozta betegség miatti halál kockázatával szemben is” – hangsúlyozza a minisztérium.

Ezenkívül Ukrajnában hat hónapról öt hónapra csökkentették az alapoltás és az első emlékeztető oltás közötti minimális várakozási időt.

„A legújabb tanulmányok szerint – az első emlékeztető oltás beadásának legoptimálisabb időpontjáról van szó – egyeseknél 5 hónap után gyengülhet a védettség, ezért nem foszthatjuk meg őket az emlékeztető oltás beadásának jogától” – idézi Kuzint az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя).

(pszv/forbes.ua/life.pravda.com.ua)