Futball körkép: Továbbjutott a Fradi, és a „Dnyipro‒1”, a Sahtar még küzd, a Dinamo történelmi mélyponton

Labdarúgás

2022. október 29., 10:29

A Ferencváros csapata óriási bravúrt ért el, hiszen 1-1-es döntetlent játszott a vendég AS Monaco együttesével a labdarúgó-Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy az utolsó kör eredményeitől függetlenül – vagyis már tét nélkül játszhat a török Trabzonspor otthonában − csoportelsőként továbbjut, és biztos nyolcaddöntős résztvevőként várja a kupasorozat tavaszi folytatásában az egyenes kieséses szakaszt.

Sztanyiszlav Csercseszov, a klub vezetőedzője a mérkőzést követően arról beszélt, hogy örülnek a szurkolók, örülnek a játékosok, örül a klub vezetése, viszont az edzőnek ilyenkor hátra kell lépnie, illetve másnap fél tizenegytől edzést kell tartania. Azt is jelezte, hogy a munka most kezdődik csak igazán.

Gólszerzők: AS Monacónál a 31. percben Ben Yedder sarkazta a labdát a magyar kapuba. A Ferencvárosnak a nagy pillanat a 81. percben jött el, amikor is Tokmac passzából Zachariassen közelről, de cseppet sem könnyű helyzetből bombázott a Monaco hálójába.

A csoport jelenlegi állása:

  1. Ferencváros ‒ 10 pont.
  2. AS Monaco ‒ 7 pont.
  3. Trabzonspor ‒ 6 pont.
  4. Crvena Zvezda ‒ 6 pont.

Csak összehasonlításként a Fradi mekkora sikert ért el, hiszen ugyanez nem biztos, hogy sikerülni fog olyan sztárcsapatoknak, mint a Laziónak és a Manchester Unitednek, és már biztosan nem jön össze a Bundesligát vezető Union Berlinnek. Viszont a csoportelsőségével azonnal a legjobb 16 közé jutott a magyar bajnokcsapat. Miközben ezért még meg kell küzdenie a Bajnokok Ligájából kieső Barcelonának, Juventusnak vagy Atlético Madridnak.

Az ukrán csapatok közül a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában (BL) a FK Sahtar Donyecknek, az Európa-ligában (EL) a FK Dinamo Kijivnek az UEFA Európa Konferencia Ligában (EKL) pedig a „Dnyipro‒1” csapatának szurkolhattunk.

A donyeckiek idő előtt bebiztosították maguknak az Európa-ligában a tavaszi szereplést. A Bajnokok Ligája ötödik fordulójában a „bányászok” döntetlent játszottak a skót Celtic FC csapata ellen.

A Sahtar ezzel a döntetlennek köszönhetően már biztos harmadik a BL csoportjában, illetve még a matematikai esélyét is megtartotta a második pozícióra. Ehhez viszont az ukránoknak nyerniük kell az RB Leipzig (Lipcse) ellen az utolsó fordulóban, s amennyiben ez sikerül, akkor az eredménytől függ, hogy a Bajnokok Ligája rájátszásán ott lesznek-e.

A csoport állása:

  1. Real Madrid CF ‒ 10 pont.
  2. RB Leipzig ‒ 9 pont.
  3. Sahtar Donyeck ‒ 6 pont.
  4. Celtic FC ‒ 2 pont.

A Dinamo Kijev csapata történelmi mélyponton van. Az ötödik forduló mérkőzését játszotta az Európa-liga csoportkörében. A mindent eldöntő mérkőzésen a kijevi csapat, a korábbi mérkőzéseihez képest eredményes döntetlent játszott a ciprusi AEK Larnakával. A kijeviek eddig egyetlen pontot sem szereztek az Európa ligában, így mindenképpen nyerniük kellett volna, hogy legyen valamennyi esélyük a tavaszi folytatásra. Ez viszont nem sikerült, így a 3-3-as döntetlent követően az utolsó fordulót már biztos kiesőként várja az ukrán csapat.

Csoport állása:

  1. Stade Rennais FC  ‒ 1 pont.
  2. Fenerbahçe SK ‒ 11 pont.
  3. AEK Larnaka ‒ 4 pont.
  4. Dinamo Kijev ‒ 1 pont.

A 3. ukrán együttes, a „Dnyipro 1” viszont 1-0 arányban megnyerte a ciprusi Apóllon Lemeszú elleni mérkőzést, és bejutott az Európa Konferencia Liga rájátszásába. A csapat ebben a sorozatban tartja debütáló szezonját az európai kupákban. A győzelemnek köszönhetően a „Dnyipro‒1” még folytatja a harcot a torna 1/8 döntőjébe való közvetlen kijutásért, ehhez viszont az ukránoknak le kell győznie a holland Az Alkmaar csapatát az utolsó fordulóban.

Csoport állása:

  1. AZ Alkmaar ‒ 12 pont.
  2. „Dnyipro 1” ‒ 10 pont.
  3. Apóllon Lemeszú ‒ 4 pont.
  4. Vaduz ‒ 2 pont.

Dankai Péter