Munkácson 13 ezer piros tulipánt ültettek Roman Zsuk emlékére

2022. október 29., 09:03

13 ezer piros tulipánhagymát ültettek el Munkácson az orosz–ukrán háborúban elesett hős, Roman Zsuk tiszteletére.

Ezt az akciót Lena Zsuk, a katonatiszt felesége szervezte. A tulipánra nem véletlenül esett a választás, ez a virág az idei tavasz jelképévé vált az elesett hős felesége számára.

„Roman Zaporizzsja közelében harcolt, és onnan meglepetéseket készített nekem tulipánok formájában, amelyeket barátain keresztül küldött nekem, és nagyon gyakran kaptam tulipánvirágos fényképeket és videókat. Ezért ez a tulipános virágyágyás a kedvesemnek szól, aki életét adta Ukrajna és mindannyiunk védelméért.”

A hős felesége, Lena azt is elmondta, miért döntöttek úgy, hogy október 26-án ültetnek el 13 000 tulipánhagymát.

„Roma augusztus 13-án született, és 13 volt a kedvenc számunk. Én október 26-án születtem. És mindig azzal viccelődött, hogy 26 az kétszer tizenhárom. Mi nagyon szerettünk valamit ültetni, kitakarítani. Szerettük egyszerűen jobbá tenni az országot. Amikor ezt megteszed, rájössz, hogy nyomot hagysz magad után” – mondta Lena Zsuk.

Elmondása szerint a tulipánhagymákat azért a Munkácsi Állami Egyetemmel szemben ültették el, mert egykoron ott ismerkedtek meg jövendőbeli férjével.

Emlékeztetőül, Roman Zsuk május végén halt meg. Roman a háború előtt fotós, aktivista volt, a Chysto.de jótékonysági projekt egyik alapítója, amely folyópartok, parkok, vízgyűjtők takarításával foglalkozott.

(pmg.ua/RV)