Pető-programos fejlesztőfoglalkozások a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál

2022. október 30., 16:09 , 1132. szám

Pető András orvos-gyógy­pedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, és ezek a tanulási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét konduktívnak, vagyis rávezető módszernek.

Mára hungarikummá és világszabadalommá vált a Pető-módszer, melyet Kárpátaljára első alkalommal a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat hozott el. A programban részt vevő, idegrendszeri betegségekkel küzdő fiataloknál jelentős javulást tapasztaltak, sőt volt olyan eset is, hogy az adott páciens a szeretetszolgálat által tartott foglalkozásokon tette meg az első lépéseit.

Az elmúlt közel három évben először a Covid, majd a háború miatt a Pető-programos fejlesztések szüneteltek, viszont az elmúlt hónapokban fokozatosan újraindították fejlesztőfoglalkozásaikat Beregszászban, utolsó lépésként pedig a Pető-programra való jelentkezést is megnyitották.

Ahogy a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat hivatalos Facebook-oldalán közölte, november 16–18-án a szeretetszolgálatnál Pető-módszeres szűrést végeznek gyermekek számára a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei.

Azon családok jelentkezését várják, melyekben a gyermekek központi idegrendszeri sérüléssel élik mindennapjaikat.

A program iránt már a meghirdetését követő első napokban is nagy volt az érdeklődés, és az Ukrajnában egyedüliként alkalmazott módszerek miatt az ország számos pontjáról regisztráltak már a háromhetes intenzív fejlesztésre.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat által szervezett fejlesztőfoglalkozások ingyenesek, a jelentkezésekkel kapcsolatos információkat megtalálják a szervezet Facebook-oldalán. A foglalkozásokat magyarországi szakemberek végzik, ha szükséges, a szeretetszolgálat ukrán nyelvű tolmácsokat biztosít.

A szűrési napokon való részvétel regisztrációhoz kötött. A jelentkezőknek a regisztráció sorrendjében tudnak időpontot biztosítani. Jelentkezni munkanapokon az alábbi telefonszámon lehetséges: +380660647105.

Jelentkezési határidő: november 10.

A szervezők kérik a jelentkezőket, hogy az egyeztetett szűrési napokra vigyék magukkal a korábban egészségügyi intézményekben megállapított diagnózist igazoló dokumentumaikat.

TV21 Ungvár/K. K.