Szalagavató ünnepség a Nagyberegi Református Líceumban

2022. október 30., 09:05 , 1132. szám

Ünnepélyes keretek között tűzték fel a Nagyberegi Református Líceum 19 végzős diákjának szíve fölé a reményt jelképező zöld szalagot a Beregszászi Művelődési Ház dísztermében október 29-én.

A szalagavató ünnepség kezdetén Tóth László lelkész-igazgató Máté evangéliumának 13. fejezetéből vett igeszakasszal köszöntötte az egybegyűlteket. Igehirdetésében a köszönetmondás és a hálaadás jelentőségére helyezte a hangsúlyt. A zöld színű szalagot kiemelve Tóth László aláhúzta: „Nagyon fontos üzenetet hordoz, sokak számára mást és mást szimbolizál, lehet figyelmeztető jel vagy a reménység zöld szalagja, mellyel kifejezzük, hogy bizakodva, reménykedve tekintünk a jövőbe.” A végzősökhöz szólva a lelkész-igazgató hozzátette: „Azt kívánom nektek, hogy néhány hónap múlva, amikor megkapjátok a következő szimbólumot – a zöldet felváltó piros szalagot – elmondhassátok: hozzáállásunkban, céljaink elérésében érettebbekké lettünk, s a legnagyobb örömötök és boldogságotok az, hogy ismeritek és követitek azt a Jézus Krisztust, aki megnyitotta a ti szemeiteket és füleiteket is.”

A líceum tánccsoportjának előadása után az alkalomra meghívott vendégek köszöntötték a jelenlévőket.

Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul szintén a szalag­avató relevanciáját emelte ki beszédében: „A végzősök szalagja szimbolikus jelentőséggel bír, ez az iskolához való tartozást jelenti, amelynek gondoskodása alatt cseperedett fel a diák. Tekintélyt is ad, hiszen a szalag szemmel láthatóan sugallja, hogy viselője már túl van a középiskolai tanulmányainak a nehezén. Ezzel párhuzamosan a gyermekkor lezárásának első mozzanata is a szalag feltűzése, hiszen már csak pár hónap választja el a végzős diákokat a ballagástól és az érettségitől. […] Csak az ünnepel igazán, aki a szívét e napra már régóta készíti, s dolgozott érte, hogy szép legyen” – fogalmazott a magyar diplomata.

Az ünnephez hozzátartozik az öröm és a hála – szögezte le köszöntőjében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, aki elmondta, hogy 2022 a Kárpátaljai Református Egyházban a hálaadás éve. „Háború van, és sok dolog terheli a mindennapokat, ugyanakkor a mai alkalom is megerősít abban, hogy ez az év a hálaadás éve. Mindannyiunk szívében ott legyen a hála, mert akkor az életünkben nemcsak olykor lesznek ünnepnapok, hanem Istennel a szívünkben minden nap az lesz” – fűzte hozzá.

Micik Julianna, a Kárpátaljai Református Egyház tanügyi tanácsosa egy tanmesét olvasott fel, amelyben felhívta a figyelmet a tudás fontosságára, mely – mint fogalmazott – „felbecsülhetetlen értékű”.

„Különösen a szalagavatóra készülve tudatosulhatott bennetek annak a gondolata, hogy tíz év után most valóban a »tiétek a grund«. Három dolgot szeretnék ünnepélyesen a szívetekre helyezni: az első, hogy bár nehéz körülmények között kell helytállnunk, de Istennél minden lehetséges, a nehéz körülmények között is van remény, érdemes küzdeni; a második, hogy a mindennapjaitokat a látott és megtapasztalt siker és öröm ellenére mégis sokszor meghatározza és uralja a borúlátás, ezért kívánom, hogy tudjátok látni és értékelni az Istentől kapott életeteket, körülményeiteket, talentumaitokat; a harmadik a közösség élményének meghatározó fontosságán alapul, így kívánom, hogy ezen utolsó iskolai tanévetekben tegyetek meg mindent azért, hogy olyan igazi kincseket gyűjtsetek, melyeket semmilyen körülmény közepette nem vehetnek el tőletek” – tolmácsolta Kovács András, a líceum oktatási igazgatójának köszöntőjét – mely elsősorban a végzősökhöz szólt – Tóth László lelkész-igazgató. Kovács András üzenetében kiemelte, hogy a tanulók előtt álló megmérettetésekhez erőt és kitartást, lelkesítő célokat, kitűnő eredményeket, baráti segítő társakat, hitet és akaratot kíván.

A líceumban 2017 óta működik egy egyedi tehetségsegítő program, melynek életre hívói között az intézmény volt diákjának, György András felvidéki lelkipásztornak is érdemei vannak. A Pozsonyi Református Egyházmegye a Kárpátalja nincs egyedül program keretén belül elkötelezte magát a Nagyberegi Református Líceum mindenkori végzős évfolyama legtehetségesebb négy diákjának a színvonalas szakmai fejlesztésében és továbbtanulásuk költségeinek támogatásában. A program névadójául Kárpátalja egykori püspökét választották, kinek hite, magyarság iránti elkötelezettsége és tenni akarása mindenki számára példaértékű. A szalagavató ünnepség keretében köszöntötték tehát a 2022/2023-as tanév Gulácsy Lajos-ösztöndíjasait is.

Ezt követően a végzősök felvonultak a színpadra, s Zelik Kincső és Molnár Áron elmondták osztályigéjüket, mely az elmúlt évek során biztatást nyújtott számukra, ösztönözte és terelte őket a helyes út felé.

A szalagtűzés pillanataiban meghitté változott a légkör. A zöld szalagot – amely a felnőtté válás hivatalos kezdetének a szimbóluma is, és amely jelzi az összetartozást az osztálytársakkal, a tanárokkal, valamint az intézmény valamennyi dolgozójával – Szabó György osztályfőnök tűzte fel diákjai szíve fölé.

A rendezvény részeként a 10. évfolyamosok rövid verses-énekes műsorral köszöntötték végzős társaikat, majd az esemény főszereplői léptek színpadra. A végzősök a hitről, a jövőről, a barátságról és a családról foglalták össze gondolataikat megható, verses-dalos ünnepi műsorukban.

lexi