Legyenek láthatóak a sötétben!

2022. november 1., 09:48 , 1133. szám

Az országot ért orosz rakétatámadások következtében Kárpátalján gyakorlatilag nincs közvilágítás, így megnőtt a balesetek lehetőségének veszélye, hiszen a járművezetők nem látják az úttesten közlekedő vagy átkelő kerékpárosokat és gyalogosokat naplemente után.

Saját testi épségük megőrzése érdekében a kerékpáron vagy gyalogosan közlekedőknek érdemes nagyon megfontolni, hogy milyen színű ruházatot választanak sötétedés után.

A kárpátaljai járőrség arra kéri a kerékpárosokat és a gyalogosokat, hogy:

Sötét napszakban használjanak láthatóságot elősegítő eszközöket, illetve a kerékpárjaikra szereljenek világítóeszközöket és fényvisszaverőket! Lehet az fejlámpa, láthatósági mellény, fényvisszaverő karkötő, villogó vagy bármilyen egyéb olyan eszköz, mely segíti a közlekedés többi résztevőjét abban, hogy észlelhessék önöket sötétben is! Főleg azokra a testrészekre helyezzék fel a fényt visszaverő elemeket, amelyek mozgásban vannak, pl. a lábra vagy a karra.

A kerékpárosok a jogszabályi előírásoknak megfelelően szereljenek a biciklire – előre fehér, hátra piros színű – lámpát, továbbá a küllők közé macskaszemet!

A gyalogosok, amennyiben az út mellett van járda, ott haladjanak!

Ha az úttesten kell közlekedniük, akkor annak szélén vagy az útpadkán – lehetőség szerint a forgalommal szemben – menjenek! Ne zavarják a sofőrt a közlekedésükben!

Viseljenek minél világosabb ruhadarabokat, mert minél sötétebb a ruhadarab, annál láthatatlanabb sötétben;

Nagyon fontos a láthatóság! Biztonságunk a saját kezünkben is van!

(Facebook/RV)