Potápi: A politikai szervezettség teheti sikeressé a magyar közösségeket

2022. november 1., 14:21 , 1132. szám

A politikai szervezettség teheti sikeressé a külhoni magyar közösségeket, ennek egyik legjobb példája a horvátországi magyarság – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára múlt szombaton a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) országos szervezetének évi közgyűlésén Kopácson.

A politikus kiemelte, ahol jó a politikai szervezettség, és „a magyarok meg tudják magukat mutatni a törvényhozáson belül is, ott igenis a többségi nemzet és politika is odafigyel rájuk, és különböző érdekek miatt, de együtt dolgoznak, és jól tudnak együtt dolgozni”. Mint mondta, ilyen példa Horvátország is, és ezzel követendő példa a többi nemzetrész számára. „A politikai intézményrendszer erősítése mindig is érdeke a magyarságnak annak érdekében, hogy a nemzetünket, nemzetrészünket tudjuk támogatni és erősíteni” – húzta alá.

Potápi Árpád János gratulált a HMDK-nak alapítása harmincadik évfordulója alkalmából, és a horvátországi magyarság legfontosabb érdekképviseleti és politikai szerveződésének nevezte a pártot. Mint mondta, a HMDK az utóbbi években számos eredményt tudott felmutatni, és az utóbbi években Magyarország is jelentős mértékben tudta támogatni a horvátországi magyar közösséget.

Ezeknek az éveknek a sikerei, az iskola- és templomfelújítások és a közösségi terek fejlesztése mind azt mutatják, „hogy a horvátországi magyarságnak van jövője, és a jövőben gondolkozik” – magyarázta a nemzetpolitikai államtitkár. Mint mondta, ezeknek a sikereknek az elérésében jelentős szerepet játszik a HMDK és elnöke, Jankovics Róbert, aki parlamenti képviselőként „bírja a horvátországi magyarok kizárólagos és egyöntetű támogatását”.

Potápi Árpád János arról is beszélt, hogy Magyarország az erőforrásaival az utóbbi években hatalmas eredményeket ért el a magyar közösségek megerősítésében, és a horvátországi magyarság szervezettségben és elhivatottságban is a nemzetrészek élvonalában van.

(MTI/Kárpátalja)