Zajlanak a foglalkozások a 15 kézilabda-tehetségpontban

Kézilabda

2022. november 2., 14:32 , 1133. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség Sport­akadémiai Központjával együttműködve a Magyar Kézilabda Szövetség, valamint Magyarország Kormánya támogatásával a 2022–2023-as tanévben szélesítette tevékenységét, és a 15 „GENIUS” Tehetségpont mellett kézilabda-tehetségpontokat is létrehozott, melyeknek célja a kézilabda népszerűsítése, a tehetséges kárpátaljai fiatalok felkarolása és a versenylehetőség biztosítása.

Ugyan 17 tehetségpontban volt meghirdetve a kézilabda-tehetséggondozás, azonban a Csapi Kézilabda-tehetségpontban jelentkezők hiánya, míg a Karácsfalvai Kézilabda-tehetségpontban oktatóhiány miatt nem kezdődhetett el a képzés. Azért, hogy egyetlen fiatal kézilabdázni vágyó fiatalt se fosszanak meg a lehetőségtől, a Karácsfalvai Kézilabda-tehetségpontba jelentkezőknek a „GENIUS” JA lehetőséget biztosított, hogy átjelentkezzenek az általuk választott, legközelebb eső tehetségpontba.

A jelentkezési határidő után megtörténtek a csoportbontások, majd ezt követően sor került az oktatók képzésére, és 2022. október 10-től 3 régióban, 15 kézilabda-tehetségpontban kezdődhetett el a munka.

Az oktatók szakmai képzését követően a fiatalok is birtokba vehették a kézilabdapályákat Kárpátalja-szerte. A sportág népszerűségét bizonyítja az is, hogy közel kilencszáz fiatal jelentkezett a foglalkozásokra, akiknek heti több alkalommal tartanak edzéseket, többek között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában is.

„Úgy látjuk, hogy ez a programunk is nagyon sikeres és élvezetes, a gyerekek nagyon várják az edzéseket” – fogalmazott Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója, valamint hozzátette: „Szeretnénk felkarolni a kézilabda sportágat Kárpátalján, hiszen megyénkben a kézilabdának nagy múltja van.”

A „GENIUS” JA a fiatalok utaztatását is szervezetten biztosítja a tehetségpontokba.

TV21 Ungvár/K. K.