Megnőtt az igény a használt háztartási gépek iránt

Egy kiskereskedő és szervizvállalkozó Salánkon

2022. november 6., 16:28 , 1132. szám

A hosszú évek óta tartó gazdasági válság, az állampolgárok jövedelmei reálértékének a csökkenése, illetve az üzletekben kapható új háztartási gépek árainak az emelkedése közepette – mely negatív folyamatokat még tovább erősíti a háborús infláció – már jó ideje megnőtt a kereslet a használt, de felújított háztartási gépek iránt, s ezt az igényt elégítik ki az ezeket a berendezéseket felújító, forgalmazó, szervizelő kisvállalkozók, köztük a salánki Nagy Imre.

– 2001‒2002 folyamán kezdtem látogatni a magyarországi fémhulladéktelepeket, ahonnan használt gázkazánokat, konvektorokat, hűtőszekrényeket, mosó-, illetve mosogatógépeket szereztem be, jelenleg pedig nagyáruházakkal működünk együtt, tőlük vesszük meg a használt háztartási gépeket, a fent említetteken kívül mikrohullámú sütőket és gáztűzhelyeket, főleg Budapestről, valamint a környékéről, de a Dunántúlról, sőt Dél-Magyarországról is. Napi szinten járunk át az anyaországba megvásárolni a berendezéseket, aztán a gépeket az itthoni műhelyünkben megjavítjuk, felújítjuk, majd értékesítjük azokat – mutatja be vállalkozását beszélgetőtársam. – Eleinte csak magam végeztem a munkálatokat, 15 éve pedig Fazekas Gábor helybeli lakossal dolgozom együtt. Később a középiskolát befejezett fiaimat, Ádámot és Imrét is bevontam a munkába, de ők most Magyarországon tartózkodnak, így ismét csak ketten visszük a céget Gáborral, valamint van három alkalmazottam, akik szétszedik, illetve összerakják a gépeket.

Miként sajátította el a háztartási gépek javításának, felújításának a mesterségét? És hogyan értékesítik a berendezéseket?

Helybeli és budapesti mesterekkel, budapesti műszaki tanárokkal vettem fel a kapcsolatot, tőlük, meg mi, itt a cégnél, egymástól sajátítottuk el a javítást, a felújítást, a karbantartást. Apránként építettük fel a vállalkozást. Helyben is adunk el gépeket, emellett több helyen is üzletet nyitottam: Tiszapéterfalván, Rákócon, a korábbi, még kisebb Beregszászi, illetve a Munkácsi járásban, valamint Ungváron, ahol szintén értékesíteni kezdtük a berendezéseket, de három-négy éve már bezártam a boltokat, mert időközben más vállalkozók is belevágtak a használt gépek felújításába, eladásába. Viszont vannak visszatérő vásárlóim egész Kárpátaljáról, amellett postai úton is továbbítunk berendezéseket megrendelésre megyénk akármelyik településére, újabban pedig elsősorban kárpátaljai viszonteladóknak adjuk el a gépeket. Teljes körű garanciát vállalunk két hónapra, mivel használt háztartási gépekről van szó. Javítások végett pedig általában maguk a tulajdonosok szállítják vissza hozzánk a berendezéseket, de mi is kiszállunk a Beregszászi járás településeire, ha kihívnak minket javítások, szervizelések elvégzésére, s emellett hűtőszekrény-, illetve mosógépszerelőkkel is együttműködünk.

Hogyan szerzik be a javításokhoz, felújításokhoz szükséges alkatrészeket?

Magyarországon, illetve belföldön vásároljuk meg azokat. Az újakat korábban többnyire Harkov környékéről szereztük be, de a háború miatt erre most nincs módunk. Kárpátalja területéről, illetve anyaországi bontótelepekről szerzünk be használt alkatrészeket, de vissza is vásárolunk már működésképtelen gépeket, és az azokból kiszerelt, még használható alkatrészeket építjük bele a felújítandó berendezésekbe.

Emellett még 2010-ben a mangalicatenyésztésbe is belevágtam. Előbb csak három mangalicát hoztam Magyarországról, majd gyarapítani kezdtem az állományt, s jelenleg 35-öt tartok a községünkben létesített sertéstelepemen. Malacot, süldőt is adok el, igény szerint, de sokan még nem értékelik a mangalicát, nagyobb igény van a húsdisznókra, pedig a mangalica húsa, szalonnája sokkal értékesebb és finomabb. Ez egy őshonos magyar sertésfajta, melynek a növekedése sokkal lassúbb, mint a húsdisznóé, kétéves koráig kell nevelni, mire elegendő húsa és szalonnája lesz, sokan viszont arra törekednek, hogy minél hamarabb fejlődjön levágható állapotba a sertésük.

Mivel eteti őket? Táppal, terménnyel?

Csak kimondottan természetes táplálékokkal: zabbal, tengerivel és minél több zöldtakarmánnyal. A takarmányt részben magunk termeljük meg, részben megvásároljuk. A vásárlókör még szűk, de aki már megkóstolta a húsát, a szalonnáját, az visszatérő vásárlónkká válik.

A háborús infláció közepette mennyivel esett vissza a forgalmuk mind a háztartási gépek, mind a mangalicák értékesítése terén?

Húsz-harminc százalékkal. A háztartási gépek alkatrészeinek a beszerzése terén – mint mondtam – problémák vannak. Ugyanakkor, mivel az új berendezések már méregdrágák, még a viszonylag gazdagabbak is meggondolják, megvegyék-e azokat, és ők is inkább az egynegyedével, egyötödével olcsóbb használt, de megjavított, felújított gépeket vásárolják meg.

Lajos Mihály