A többség eltávolítaná II. Katalin cárnő szobrát Odesszából

2022. november 7., 11:12 , 1133. szám

Az Odesszai Városi Tanács bejelentette, hogy lezárult a szavazás, a polgárok többsége támogatta az Odessza alapítói emlékmű elbontását – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„Befejeződött az Odessza alapítói (II. Katalin) emlékmű további sorsáról a »Társadalmilag aktív polgár« ("Соціально активний громадянин" – a szerk.) platformon tartott szavazás eredményének összegzése. A szavazásban részt vett odesszaiak többsége támogatta a Katalin téri emlékmű lebontásának elképzelését” – közölték a város hivatalos Telegram-csatornáján.

Az önkormányzat szerint a következő lépés, hogy a kérdést a városi tanács elé vigyék.

„Meggyőződésem, hogy a »Társadalmilag aktív polgár« platform szabad szavazásának eredményeit figyelembe fogják venni a városi tanács képviselői, akik felelősek a végső döntés meghozataláért. Személy szerint én az emlékmű lebontására s a Birodalmi és szovjet múlt parkjába költöztetésére szavazok, amelynek ötletéről néhány hónappal ezelőtt számoltam be. A közeljövőben végleg pont kerülhet ennek a kérdésnek a végére – az általánosan elfogadott demokratikus normák és a hatályos ukrán jogszabályok keretein belül” – írta Truhanov a Facebook közösségi oldalon.

A nyáron két petíciót is regisztráltak az Odessza alapítóinak emlékművével, ismertebb nevén a II. Katalin-emlékművel kapcsolatban. Az egyik egyszerűen az eltávolítását javasolta. A másik petíció szerzője Billy Herrington pornószínész szobrának felállítását javasolta a cárné emlékművének helyére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal a kéréssel fordult az Odesszai Városi Tanácshoz, hogy vizsgálja meg a II. Katalin orosz császárné emlékművének lebontására irányuló javaslatot.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter az emlékmű lebontása mellett foglalt állást, de a tárca döntését meg kell előznie az odesszai képviselők felkérésének.

Hennagyij Truhanov odesszai polgármester augusztusban bejelentette, hogy ellenzi II. Katalin emlékművének elbontását, majd azzal az elképzeléssel állt elő, hogy alakítsanak parkot a birodalmi és szovjet múlt helyükről eltávolított emlékeinek.

 (ntk/pravda.com.ua)