Fekete-tengeri gabonaegyezmény: Moszkva az orosz szállítások akadályainak elhárítását követeli

2022. november 15., 14:32 , 1134. szám

Az ENSZ-tisztviselőkkel Genfben folytatott tárgyalásokon Oroszország felvetette a világpiacokhoz való akadálytalan hozzáférés kérdését, ami élelmiszer- és műtrágyaexportját illeti. Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának közleményéből ugyanakkor nem derül ki, hogy Moszkva kész-e folytatni a júliusban létrejött fekete-tengeri kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajna gabonaexportjának újraindítását. A megállapodás november 19-én jár le – írja a Reuters nyomán a korrespondent.net.

Az ENSZ jelentése szerint a megállapodás alapján 10 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából, ami hozzájárult a globális élelmiszerválság megelőzéséhez. Oroszország többször is felpanaszolta, hogy saját gabona- és műtrágyaszállításait, bár azokat közvetlenül nem érintik a nyugati szankciók, ténylegesen blokkolják, mivel a szankciók korlátozzák a szállítók finanszírozáshoz, biztosításhoz és kikötőkhöz való hozzáférését.

Moszkva közlése szerint az ukrán gabonaszállítás és a saját, azaz oroszországi mezőgazdasági termékeik exportjának „normalizálása” egyetlen intézkedéscsomag elemei a globális élelmezésbiztonság biztosítására.

Az ENSZ november 11-i közleménye megállapítja a genfi tárgyalások kapcsán, hogy a résztvevők „továbbra is végrehajtják a Fekete-tengeri Gabona-kezdeményezést, és konstruktív megbeszéléseket folytattak annak folytatásáról”.

Moszkva korábban kijelentette, kész kilépni a november 19-én lejáró megállapodásból, ha nem történik előrelépés problémáinak megoldásában. Oroszország a fekete-tengeri flottáját ért támadást követően október végén egyszer már felmondta részvételét a megállapodásban, de néhány nappal később visszakozott, így folytatódhatott a gabonaszállítás az ukrán kikötőkből.

(ntk/korrespondent.net)