Potápi: A vajdasági magyar közösség jövőtervezésének kézzelfogható eredményei vannak

2022. november 16., 10:53 , 1134. szám

A vajdasági magyar közösség életképes, élni akar, jövőt tervez, és a jövőtervezésnek kézzelfogható eredményei vannak, például új épületek, épületszárnyak, intézmények megnyitása – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ új épületszárnyának átadásán múlt szerdán Szabadkán.

Hozzátette: ez az intézmény 2017-es megnyitása óta olyan képzéseknek és rendezvényeknek ad helyet, amelyek szükségessé tették a bővítését. „Szimbolikus esemény ez, mert jól illeszkedik abba a fejlődéssorozatba, amelyet ez a magyar nemzetrész az elmúlt néhány évtizedben, az elmúlt bő 20 évben elért. Az összes nemzetrész közül a vajdasági magyarság volt az, amely a rendszerváltást követően a legmélyebb szintről indult, [...] ebből kellett újraépítkezni, és az építkezés sikeres volt. Ma elmondhatjuk, hogy a Kárpát-medencében a vajdasági magyarság az, amelyik a legjobban megszervezett magyarság, amely talán a nemzetrész méretéhez is viszonyítva a legtöbb és legszebb, legfényesebb sikereket tudja maga mögött az elmúlt időszakban” – részletezte Potápi Árpád János.

Az államtitkár magyarázata szerint, amennyiben erős a politikai rendszer, akkor abból következőleg erős az oktatási, a kulturális, a szociális, valamint az egészségügyi intézményrendszer, de erős a média is, ha ezeknek köszönhetően a közösségek is meg tudnak erősödni.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a helyszínen büszkeségének adott hangot, hogy a vajdasági magyar közösség mindig is meg tudta fogalmazni a céljait. „Mi olyan erősek vagyunk még ma is, hogy nincsen senki az egész Kárpát-medencében, aki úgy meg tudja fogalmazni a célokat, és úgy hozzá tudja rakni az eszközöket (ahogy mi), hogy a célok meg tudjanak valósulni” – magyarázta.

(MTI/Kárpátalja)