Adventi foglalkozás a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban

2022. november 27., 15:29 , 1136. szám

Adventi koszorúk készítésére invitálták az érdeklődőket a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházában november 26-án.

A plébánia munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lelki nevelés mellett rendszeresen szervezzenek közösségi programokat. A hagyományokhoz híven ezekre a foglalkozásokra a szülők is elkísérhették gyermekeiket, így biztosítják számukra a közös élményeket.

„Advent első vasárnapját megelőző napon már minden évben hagyományosan szervezünk adventi kézműves-foglalkozásokat, amit a gyerekek évről évre türelmetlenül várnak. Várják, hogy elővegyék a karácsonyi díszeket, amiket már egy éve nem láttak, elvarázsolja őket a csillogás, a várakozás és egy kis karácsonyi zene. Az adventi foglalkozások minden évben népszerű programok a hittanosaink és az érdeklődők körében” – fogalmazott a program kapcsán Fehér Rita, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség programmenedzsere.

A katolikus szokásoknak megfelelően az adventi koszorúkon három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el, a mostani foglalkozáson viszont a gyerekek maguk alakíthatták ki asztaldíszeiket. A kézművesség mellett nagy hangsúlyt kapott az advent lelki oldala is, felelevenítették, mit is jelent az advent, és hogy mit szimbolizálnak a színek az adventi asztaldíszeken. A gyerekeket a plébánia hitoktatói segítették a foglalkozás során.

„A fő szempontunk az volt, hogy a gyerekek érezzék azt, hogy Krisztus eljövetelét várjuk, és hogy az adventi koszorúk elkészítése még közelebb hozza őket ezekhez az érzésekhez, gondolatokhoz” – mondta Béres Erzsébet hitoktató.

Az advent a várakozás ünnepe, a Megváltót várjuk, aki elhozza nekünk a szabadulást és a fényt. Idén ez még hangsúlyosabb, különösen a mostani sötét időkben. Éppen ezért a hitoktatók és a szervezők az idei adventi foglalkozáson még jobban figyeltek ezeknek a párhuzamoknak a bemutatására, így a gyerekeknek igazi lelki megerősödés, ugyanakkor szórakoztató kikapcsolódás lehetett a mostani alkalom.

Az adventi foglalkozásról mindenki lelkileg feltöltődve és szebbnél szebb adventi koszorúkkal térhetett haza, hogy családjával együtt készülhessenek a Krisztus-várás első vasárnapjára.

TV21 Ungvár/K. K.