Szijjártó: Hazugság, hogy Magyarország bármikor is blokkolta volna Ukrajna EU-s támogatását

2022. november 27., 14:32

„Szemenszedett hazugság, hogy Magyarország bármikor is blokkolta vagy ellenezte volna azt, hogy az Európai Unió biztosítson támogatást Ukrajnának az ország működőképességének fenntartásához” − szögezte le Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

„Tehát, aki azt állítja – folytatta tovább −, hogy mi ezt bármikor elleneztük vagy blokkoltuk volna, az hazudik. Mi világossá tettük, hogy annak a 18 milliárd eurónak − amit előirányoztak itt Brüsszelben − a ránk eső részt mi oda fogjuk adni. Mégpedig kétoldali alapon adjuk oda úgy, hogy az ukránokkal kötünk egy kétoldalú szerződést, és azon kétoldalú szerződés alapján a 18 milliárd euró ránk eső részét odaadjuk az ukránoknak” – jelentette ki a magyar politikus.

A tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján aláhúzta: „Amit mi nem támogatunk, az az, hogy ennek a 18 milliárd eurónak egy közös európai hitelfelvétel legyen a forrása, mert mi azt gondoljuk, hogy az európai jövő nem a közös adósság irányába tart. Az Európai Unió nem azért jött létre, hogy egy adósságunió legyen, erről szó sem volt korábban.”

Arra is rámutatott, hogy „ez megint egy olyan lépés − az EU részéről −, amely ellentétes az európai szerződésekkel, és ellentétes azzal a vízióval, amit mi Európa jövőjéről gondolunk. Tehát az Európai Uniónak a jövője az nem az adóssághegyek meg a közös adósság felé van, ezért mi a közös hitelfelvételt, mint olyat, nem támogatjuk. És azt javasoljuk a többi tagországnak is, hogy válasszon egyszerűbb utat, és ők is adják oda a saját forrásaikból, a saját költségvetésükből a támogatást Ukrajnának, hogy ha már olyan büszkék arra, hogy mennyi mindenben segítenek az ukránoknak. Mi ezt meg fogjuk tenni” – hangsúlyozta.

„Arra utasítottam a kijevi magyar nagykövetünket, Íjgyártó Istvánt, hogy közölje a kormányzati döntést az ukrán külügyminisztériummal Magyarország álláspontjáról, vagyis arról, hogy Magyarország szándékozik megindítani a támogatásról szóló tárgyalásokat, és kértük a tárgyalófél kijelölését ezekhez a megbeszélésekhez” – jelentette ki Szijjártó Péter.

TV21 Ungvár/Dankai Péter