Sötétségbe borult a magyar parlament a holodomor áldozatainak emlékére

2022. november 28., 14:19

Budapesten nagyszabású megemlékezést tartottak a holodomor áldozatairól.

A magyar kormány támogatásával fél órára lekapcsolták a villanyt a parlament épületében. Gyertyát helyeztek el az ablakban: az éhínség áldozatainak szimbólumát. Sok ukrán és magyar gyűlt össze a parlament falai alatt, és gyertyát gyújtottak az elhunytak emlékére.

„Idén lehetőségünk nyílik arra, hogy a Magyar Országház közelében tisztelegjünk a holodomor áldozatainak emléke előtt, amely a szolidaritás jegyében sötétségbe borult. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ehhez a történelmi eseményhez. Minden meggyújtott gyertya a Magyar Parlament közelében a támogatásról, a halottak emlékéről és az élet értékéről szól! Az ukrán nép szabad és megtörhetetlen. Biztosak vagyunk benne, hogy Ukrajna győzni fog!” – ezekkel a szavakkal fordult a rendezvényen jelenlévőkhöz Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló.

Így Magyarország csatlakozott a #WeRememberTerrorFamine kampányhoz. Ennek fő célja tisztelegni a holodomor – az ukrán népirtás áldozatai, valamint az Oroszország által Ukrajna ellen végrehajtott mostani népirtás és agresszió áldozatai emléke előtt.

(Facebook/RV)