Az ukrán küldöttség bojkottálja az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének munkáját

2022. november 30., 09:38 , 1136. szám

Az oroszországi agresszió ellen küzdő Ukrajnával való szolidaritás jeléül sötétben kezdődött el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszaka, amelyen Lengyelország elnökölt.

A november 24–26. között megrendezett varsói fórum kezdetén kialudtak a fények a teremben – írta a 24 Kanal. Köztudott, hogy az ukránok többsége folyamatos áramkimaradások közepette kénytelen élni az ország energia-infrastruktúrája elleni orosz támadások miatt. Ezért döntöttek úgy a nemzetközi fórum résztvevői, hogy szolidaritásuk jeléül egy időre boruljon sötétségbe az ülésterem.

A tanácskozásra egyébként is rányomta bélyegét az ukrajnai háború. A lengyel külügyminisztérium még november 16-án közölte, hogy nem adtak vízumot az orosz küldöttség tagjainak, akik így nem is vettek részt az ülésszak munkájában. Megtiltották a beutazást Lengyelországba Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek is, minek következtében ő nem lesz ott az EBESZ miniszteri szintű találkozóján december 1–2-án Łódźban – emlékeztet az UNIAN hírügynökség.

A ülésszak résztvevőihez november 24-én videókapcsolat segítségével beszédet intéző Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet, hogy vállaljon vezető szerepet az orosz terror elleni küzdelemben.

„Arra kérem önöket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az EBESZ azok közé tartozzon, akik valóban képesek megállítani a terrort, és segíteni tudnak az orosz gyilkosok és hóhérok bíróság elé állításában” – mondta Zelenszkij.

Megjegyezte: különböző nemzetközi platformokon keresik és meg is találják a szükséges megoldásokat annak érdekében, hogy a terrorista államot minél jobban elszigeteljék.

„De miért nincs még mindig az EBESZ e platformok között? Így miért marad egy terrorista állam az önök parlamenti közgyűlésének tagja még kilenc hónapon át tartó sorozatos bűncselekmények után is?” – tette fel a kérdést az ukrán vezető.

„Felszólítom önöket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet váljék az orosz terror felett aratott győzelem alkotójává és ezáltal a béke megteremtőjévé kontinensünkön. Hálás vagyok az elvszerű elnöklésért a közgyűlésen, valamint a bizottságokban és a nemzeti delegációk szintjén végzett lelkiismeretes munkáért, amely értékeink védelmét jelenti, és segít Oroszország elszigetelésében a terror miatt. És arra szólítok fel, hogy ezt az elvszerűséget és lelkiismeretességet terjesszük ki a közgyűlés eljárási architektúrájára és az EBESZ-re általában. Eljött az ideje ennek a reformnak” – hangsúlyozta Zelenszkij, akit a korrespondent.net idéz.

Másnap, november 25-én a Jevropejszka Pravda hírül adta, hogy Ukrajna Legfelső Tanácsának állandó küldöttsége az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében bojkottálni fogja a szervezet munkáját.

„Ma (múlt pénteken – a szerk.) az EBESZ Parlamenti Közgyűlése Állandó Bizottságának nem sikerült megváltoztatnia saját szabályait, hogy kiűzzék Oroszország küldöttségét. A mai naptól mi, az ukrán delegáció bojkottáljuk az EBESZ PK munkáját mindaddig, amíg ez a nemzetközi szervezet nem tudja kialakítani a hozzáállását az oroszok – a terrorista állam propagandistái és képviselői – részvételével kapcsolatban” – írta Facebook-oldalán Jevhenyija Kravcsuk képviselő (Nép Szolgája frakció).

Tiltakozásuk jeléül Észtország és Litvánia képviselői is elhagyták az állandó bizottság ülését az ukrán küldöttekkel együtt.

(hk/24.tv.ua/unian.ua/korrespondent.net/eurointegration.com.ua)