Megszavazta a 18 milliárd eurós támogatást Ukrajnának az EU parlamentje

2022. november 30., 10:27 , 1136. szám

Az Európai Unió parlamentje november 24-én strasbourgi ülésén megszavazta, hogy Ukrajnának 2023-ban összesen 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatási csomagot nyújtson.

Végső döntés december 6-án?

A vonatkozó határozatot 507 képviselő támogatta, 38-an szavaztak ellene, 26 politikus tartózkodott – közölte a DW. A legfeljebb 18 milliárd euró összegű, hosszú lejáratú hitel formájában nyújtandó pénzügyi támogatás a 2023. január 1-től 2023. december 31-ig tartó időszakra szól, s 2024. március 31-ig folyósítható.

Az új segélycsomag az Európai Unió költségvetését szándékozik biztosítékul használni arra, hogy forrásokat vonjon be Kijev számára, és ehhez a 27 uniós tagállam egyhangú támogatása is szükséges. A csomagot december 6-án egyhangúlag jóvá kell hagynia az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának.

A teljes körű orosz invázió kezdete óta az Európai Unió és tagállamai 19,7 milliárd eurót folyósítottak Ukrajnának, ennek nagy része makroszintű pénzügyi támogatás volt.

Felújításra és lakossági szükségletekre

A segélyt az orosz agresszió következtében megsemmisült alapvető funkciók és infrastruktúra helyreállítására, valamint a lakosság szükségleteire folyósítanák. Többek között a kritikus infrastruktúráról van szó – az energia- és vízellátási rendszerekről, közlekedési hálózatokról, utakról és hidakról, egészségügyi létesítményekről, az iskolákról és lakóhelyről az áttelepültek számára.

„Ukrajna az európai értékekért küzd. Az Európai Parlament és az Európai Unió kivételes szolidaritást tanúsított Ukrajnával a humanitárius, katonai és pénzügyi fronton. Fontos, hogy megadtuk Ukrajnának az EU-tagjelölt státuszt” – kommentálta a hírt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Az EU strukturális reformokat vár Ukrajnától

Az Európai Unió a hitellel igyekszik támogatni az ukrán állam makrogazdasági és pénzügyi stabilitását, valamint finanszírozni a strukturális reformokat, beleértve az ukrán intézmények megerősítését, a közigazgatás átláthatóságának és hatékonyságának növelését minden szinten. Az európai képviselők rámutatnak a korrupcióellenes és igazságügyi reformok, a jogállamiság betartásának, az országos és helyi intézmények modernizálásának szükségességére Ukrajnában.

Az EU parlamentje emellett arra számít, hogy ezen források segítségével Ukrajna szabályozási és jogi keretei összhangba kerülnek az európai uniós szabályozással és joggal Ukrajnának az egységes uniós piacba való integrálása, valamint gazdasági fejlődésének gyorsítása és versenyképességének növelése érdekében.

Magyarország támogatja Ukrajnát

Az EP döntése kapcsán Orbán Viktor magyar kormányfő múlt csütörtökön Kassán jelezte: Magyarország támogatja Ukrajnát pénzügyileg.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök kiemelte: az ukránok pénzügyi támogatását illetően Magyarország időben jelezte az álláspontját az Európai Bizottságnak, „előre szóltunk, hogy mi támogatjuk Ukrajna pénzügyi megsegítését”, ez helyes és szükséges. Azt is jelezték, hogy Magyarország az ebből ráeső pénzügyi terhet vállalja – tette hozzá.

Hangsúlyozta: 18 milliárd euróról van szó, az ebből Magyarországra eső részt a kormány már elkülönítette a költségvetésben, és ezt a pénzt oda fogják adni az ukránoknak. Az erről szóló tárgyalásra pedig már felhatalmazták a külügyminisztert – közölte.

Kijelentette: „de mi nem fogunk támogatni semmilyen olyan megoldást, amely az Európai Uniót az adósságközösség irányába viszi tovább”. Tehát „mi vállaljuk a ránk eső terhet, de nem az unión keresztül akarjuk ezt lebonyolítani, mert szerintünk nem jó irány az unió számára, hogyha egyre több ügyben, egyre nagyobb összegekkel adósítja el magát meg a tagállamait a jövő felé” – fogalmazott.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még aznap jelezte Brüsszelben: a kijevi magyar nagykövet tájékoztatja az ukrán külügyminisztériumot Magyarország álláspontjáról, és kéri majd, hogy induljanak meg a tárgyalások a támogatások ügyében, azok konkrét formájáról.

(ntk/dw.com/MTI)