Az elsők között segített Herszonban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

2022. december 2., 08:42 , 1137. szám

A háború kezdete óta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet már több mint 1 300 tonna élelmiszert juttatott el közel 200 ezer rászorulónak Ukrajnába. Az elmúlt hét végén pedig az elsők között szállított két kamionnyi, mintegy 30 tonna adományt a szolgáltatások szinte teljes hiányától szenvedő Herszonba.

A várost az oroszok a visszavonulást követően levágták az közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva a kikötővárost és a környező településeket. A folyamatos orosz tüzérségi és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért mind a városban, mind a környező agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást.

Szatmári Barnabás, a segélyszervezet kijevi képviseletének vezetője a helyszínen személyesen irányította a segélyszállítmány átadását. Hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus, a lakosság túlélése jelenleg a humanitárius segítségtől függ. A segélyszállítmány közel három és fél ezer háztartás túlélését segíti.

TV21 Ungvár/D. P.