A magyar és a szlovák karitász közös adománya Kárpátaljának

2022. december 2., 14:50 , 1137. szám

Szlovákia, Ukrajna és Magyarország karitászszervezetei októberben Sárospatakon határokon átívelő együttműködésről állapodtak meg az ukrajnai háborúval kapcsolatos segítségnyújtás érdekében. Az összefogás eredményeként alig több mint egy hónap alatt 3 tonnányi adomány gyűlt össze. A segélyszállítmány már meg is érkezett Kárpátaljára, és hamarosan elkezdődik a szétosztása.

A két magyar és két szlovák kisbusszal érkező szállítmányt a Munkácsi Szent Márton Karitász telephelyén fogadták. Az átadást követően a Szlovák Katolikus Szeretetszolgálat főtitkára elmondta: a kárpátaljaiak számára indított gyűjtésük mottója: „Vigyünk fényt és meleget az embereknek!” Ennek megfelelően a tartós élelmiszerek mellett tüzelőt és gyertyákat is hoztak mintegy 4 500 euró értékben. Hogy a tüzelőt legyen miben eltüzelni, a karitász munkatársai kályhákat is vásároltak.

„Örömünkre szolgál, hogy segíthetünk, s még nagyobb öröm számunkra, hogy a felhívásunkra sok magánszemély jelentkezett, így sok kisebb felajánlásból gyűlt össze a szükséges pénzösszeg, amiből meg tudtuk vásárolni a most átadott adományt, amit tiszta szívvel hoztunk el Kárpátaljára” – fogalmazott a Miroslav Dzurech, a Szlovák Katolikus Szeretetszolgálat főtitkára.

A szervezetek közti korábbi egyeztetéseknek köszönhetően a két szállítmány kiegészíti egymást. A katolikus karitász többek között a menekült és a rászoruló családok számára szükséges pelenkákat, gyermekápoláshoz szükséges cikkeket, konzerveket és édességet juttatott el Kárpátaljára. „A szállítmányunk tartalmaz az évszaknak megfelelő fűtőberendezéseket, kályhákat, elektromos fűtőtesteket, emellett tartós élelmiszert és higiéniai felszereléseket is” – tudatta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, aki mindemellett hozzátette: „Már korábban is sikerült eljuttatnunk segélyszállítmányt Kárpátalja számos pontjára, ahogy azt a jövőben is tervezzük.”

A magyarországi karitász munkatársai több akciót is indítottak, mint például az Angyalbatyu vagy az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű programok. Az ezeken a programokon befolyt és egyéb forrásokból összejött élelmiszer-adományokat, ajándékokat a szervezők még karácsony előtt szeretnék eljuttatni a rászorulóknak.

Az utóbbi hetekben Kárpátalja-szerte rendszeressé váltak az akár 10–16 órás áramkimaradások, emiatt a megyében működő Karitász-pontoknak generátorokra van szüksége. Ezekből most hatot hozott a Katolikus Karitász, de még 30 darabra lenne szükség, hiszen a helyi karitász 50 intézményt lát el.

„Rendkívül fontosak számunkra a most átadott generátorok és egyéb fűtőeszközök, hiszen mi a nyár folyamán, felkészülve arra, hogy gázhiánnyal nézünk majd szembe, elektromos fűtésre rendezkedtünk be. És most, mint derült égből a villámcsapás, érnek minket az áramkimaradások, ezért kapkodva próbálunk fát, pelletet vagy bármely fűtésre alkalmas eszközt beszerezni. Így ezek a generátorok most számunkra életmentő eszközök” – fogalmazott Fehér Ferenc, a Munkácsi Szent Márton Karitász igazgatója.

A hideg beálltával egyre több ember kerül kilátástalan helyzetbe Kárpátalján, ezért a két karitászszervezet újabb közös segélyakciót tervez.

            TV21 Ungvár/K. K.