Szeretetkenyér a szeretetkonyhának

2022. december 4., 13:15 , 1137. szám

A Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet kezdeményezésére felajánlásokból egy tonna liszt gyűlt össze, melyet a szervezet igazgatója a Nagyszőlős közelében működő Szevljus pékségbe szállított, ahol a rászorulóknak sütnek kenyeret.

Fülöp János atya elmondta, hogy a pékség igazgatójával a Salánki Görögkatolikus Egyházközség áldozópapja révén vették fel a kapcsolatot. Mint fogalmazott: sok lisztet küldtek a támogatók, többek között a nagyváradi egyházmegyei karitász is. „Így született az ötlet, hogy a felajánlásokból itt helyben is lehetne kenyeret sütni. Most egy tonna lisztet hoztunk ebbe a pékségbe, hiszen nyár óta működik a szeretetprogramunk, emellett öt szeretetkonyhával is rendelkezünk. Az egyik ilyen konyhába friss kenyeret is tudunk vinni Salánkra a rászorulóknak, illetve a belső menekülteknek, így segítve ezzel is őket. Imádkozunk is ezért, hogy a mindennapi kenyér biztosítva legyen” – mondta.

A kenyér elkészítését a Szevljus pékség vállalta. Az intézmény igazgatója, Molnár Tímea elmondta, hogy a megkeresést örömmel fogadta, és bár az áramkimaradások az ő életüket is megnehezítik, igyekeznek időben eleget tenni a vállalásuknak. „Ez a kapcsolat már nyár óta működik. Még akkor felhívott engem Csirpák József atya salánki parochus, hogy lehetne-e róla szó, hogy ők adják a lisztet, mi pedig kisütjük a kenyeret? Én igent mondtam erre a felkérésre, ez az együttműködés már öt hónapja folyik. Minden szombaton szállítjuk a friss félkilós szeletelt kenyereket igény szerint számukra” – magyarázta.

A Szent Panteleimon Karitász a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye 48 magyar ajkú egyházközségében van jelen. A külföldről érkező felajánlásoknak köszönhetően számos helyi és áttelepült személynek tudnak segítséget nyújtani, amire minden bizonnyal még sokáig nagy szükség lesz Kárpátalján.

TV21 Ungvár/D. P.