Generátorokat és amerikaifutball-felszereléseket hozott George E. Pataki Kárpátaljára

2022. december 5., 15:09 , 1137. szám

George Elmer Pataki magyar származású amerikai ügyvéd és politikus az elmúlt napokban ismét Kárpátaljára látogatott. New York állam egykori kormányzója egy jótékonysági kezdeményezés, a George Pataki Center alapítója, amely világszerte támogatja az ukránokat. Az orosz–ukrán háború kezdete óta ez az alap támogatja mind az országban tartózkodó polgárainkat, mind az Egyesült Államokban tartózkodó menekülteket. Az elmúlt időszakban már több tonna humanitárius segélyt – mobilházakat, meleg ruhát és élelmiszert – szállítottak Ukrajnába.

Ezúttal generátorokat hozott, amire a legnagyobb szükség van ebben a nehéz időszakban, illetve az Egyesült Államok legnépszerűbb sportágához, az amerikai futballhoz szükséges eszközöket, felszereléseket adományozott.

Mostani kárpátaljai útjára Earle I. Mack volt finnországi amerikai nagykövet, az Appeal of Conscience Alapítvány vezetője is elkísérte, akivel közösen 15 ipari teljesítményű hőgenerátort juttattak el Ukrajnába. A dízeles hőlégbefúvókat csütörtökön Beregszászban adták át. Az értékes adományt Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatási Hivatal vezetője vette át. A tervek szerint az államfő által kezdeményezett pontoknak fogják átadni ezeket a hőgenerátorokat, amelyek több száz embernek biztosíthatnak menedéket. Ezek nagy teljesítményű hőgenerátorok. A teljes adomány akár 100 ezer ember számára biztosíthat meleget. Az adomány célba juttatását a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vállalta magára, amiért az adományozók nagyon hálásak.

George E. Pataki megjegyezte, ezek a generátorok csak az első lépés, és a közeljövőben további eszközökkel, köztük áramfejlesztő készülékekkel is támogatják majd Ukrajnát. Már hajókon van további 200 darab nagy teljesítményű generátor.

– Az ártatlan polgárok azok, akik a legjobban szenvednek a háború miatt, ezért is fontos, hogy őket támogassuk a leginkább. Fontos, hogy a továbbiakban is támogassuk Ukrajnát, hisz az a harc, ami most folyik, nemcsak Ukrajna, hanem az egész demokrácia, a szabadság védelmében zajlik – emelte ki a volt kormányzó.

Pénteken az ukrajnai amerikai futball történetében kiemelkedő esemény tanúi lehettünk: először találkozott az Amerikai Futball Ukrán Liga (УЛАФ–ULAF) vezetése az Amerikai Egyesült Államok képviselőjével. Délelőtt George E. Pataki, New York állam egykori kormányzója és küldöttsége Ungváron az Avangard stadionban találkozott az ULAF vezetőivel és az Uzshorodszki Liszorubi (Ungvári Favágók) helyi amerikaifutball-csapat tagjaival, ahol 800 darab labdát, lábbelit, a jövőben öltözőként és raktárként szolgáló konténert, egyéb sporteszközöket ajándékoztak a játékosoknak.

George E. Pataki a stadion sajtótermében tartott tájékoztatón elmondta, úgy döntöttek, hogy a labdákat az Ukrajna-szerte működő csapatok kapják.

– A Football For Freedom Alapítvány több száz focilabdát és sok más, az amerikai focihoz szükséges felszerelést hozott Ukrajnába. Ez még csak a kezdete annak, hogyan segítjük majd a jövőben Ukrajna amerikaifutball-közösségét – mondta. Úgyszintén a tervek között szerepel, hogy a háború befejezését követően edzőket hoz országunkba, köztük a fiát is a sportág népszerűsítése és fejlesztése érdekében.

– Számunkra ez az amerikai futball fejlődésének új szintje! Ez a támogatás motivál bennünket! Őszintén hálásak vagyunk mister Patakinak, régi barátunknak, Alfie Williamsnak, akivel úgy érzem, egész életünkben ismerősök vagyunk, és akinek köszönhetően ez a találkozás létrejött – emelte ki Jurij Hundics, az ULAF elnöke, és megjegyezte, bíznak az Alapítvánnyal való további sikeres együttműködésben. Végül jelképesen a kijevi Patrióták csapat mezét ajándékozták az amerikai jótékonykodónak.

George E. Pataki megismerkedett a közelmúltban elhunyt ungvári játékos, Daniel Bohuszlavszkij testvérével, Romannal is. Daniel október 16-án esett el Herszon megyében, a Nova Kamjanka közelében dúló harcokban. Az amerikai vendég kilátogatott a Kálvária temetőbe, ahol New York állam emlékérmét helyezte el a fiatalon életét vesztett játékos sírján.            

rv