A külföldi tőkéjű ukrajnai bankokat bírálta az NBU elnöke

2022. december 6., 14:42 , 1137. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) vezetője bírálta a külföldi tőkéjű bankokat: aktívabb stratégiákat szeretne látni részükről és a kivonulást az Oroszországi Föderációból – írja a Forbes ukrán nyelvű hírportálja.

Andrij Pisnij, az NBU elnöke a Forbesnak adott interjújában „kivárásos pozíciójukért” bírálta a külföldi tőkével rendelkező bankok jelenlegi stratégiáját Ukrajnában, amely miatt ezek az intézmények a maximális összeget tartják letéti jegyekben.

„Ez külön beszédtéma a piac külföldi tőkével rendelkező részével – jelezte Pisnij. – Sőt, már tárgyaltam az Európai Bizottsággal, kommunikáltam egyes bankok vezetőségével és párbeszédet tervezek az anyabankok központjaival is.”

Az NBU vezetője hangsúlyozta, hogy a jegybank „támogatja és tiszteletben tartja a vállalatirányítás normáit, s nem áll szándékában megszabni a tulajdonosoknak, hogyan kell dolgozniuk”. A nemzeti bank azonban új munkastratégiákat vár a külföldi bankok csoportjától a háború idejére.

„Már most fokozatosan terveket kell készítenünk a jövőre vonatkozóan, stratégiákat kell kidolgoznunk a hitelezésre és a portfólió támogatására” – mondta Pisnij.

Véleménye szerint a nemzetközi bankoknak hátra kell hagyniuk a kivárás és a védekezés stratégiáját annak módját keresve, miként találják meg a helyüket a háborús gazdaság körülményei között.

A Nemzeti Bank vezetője arra is számít, hogy a külföldi tőkével rendelkező bankok teljesítik az orosz piacról való kivonulásra vonatkozó bejelentéseiket. Hangsúlyozta, hogy „az ilyen tekintélyes európai cégek érintettsége az orosz piacon mérgező”.      

(zzz/forbes.ua)