Amerikai külügyminisztérium: Az Egyesült Államok nem ösztönzi Ukrajnát, hogy csapásokat mérjen Oroszország területére és nem ad ehhez fegyvert

2022. december 7., 12:27

Az Egyesült Államok nem bocsátott Ukrajna rendelkezésére olyan fegyverzetet, amely lehetővé tenné, hogy csapásokat mérjen Oroszország területére és Kijevet sem ösztönözte ilyen lépésekre – idézte a Jevropejszka Pravda Ned Price-t, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivőjét az utóbbi napokban oroszországi légitámaszpontokon történt robbanásokkal kapcsolatban.

Megjegyezte: hivatalosan egyetlen fél sem vállalta a felelősséget az elmúlt napokban Oroszország területén történt robbanásokért.

„Az Egyesült Államok kezdettől fogva, sőt még azelőtt, hogy Oroszország február 24-én törvénytelen, hitszegő támadást indított Ukrajna ellen, pontosan azt biztosította Ukrajnának, amire szüksége volt szuverenitásának és területi integritásának megvédéséhez” – emlékeztetett a szóvivő.

Price hangsúlyozta, hogy védelmi fegyverekről van szó.

„Ahogy korábban az elnök mondta, nem biztosítunk eszközöket Ukrajnának a határain túli csapásokhoz, nem ösztönözzük Ukrajnát a határain túli csapásokra. Mindent megteszünk, amit a világ is tesz Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása támogatásáért” – idézi Price sajtótájékoztatón elhangzott szavait a portál.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)