Az UPC MP betiltását kezdeményezte az RNBO

2022. december 7., 09:20 , 1137. szám

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) utasította a miniszteri kabinetet, hogy javasolja a Legfelső Tanácsnak, tiltsa be a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházának (UPC MP) tevékenységét Ukrajnában – közölte december 1-jei videóüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök.

Az előzmények

Ez meglehetősen radikális lépés az RNBO-tól és az államfőtől, akik mostanáig óvatosan igyekeztek közelíteni az egyházi kérdésekhez – állapítja meg a témának szentelt összeállításában a BBC News Ukrajina. Korábban azonban a portál is jelezte: az elnök az utóbbi időben arra készült, hogy határozottan beavatkozzék az egyházi életbe Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az UPC MP-nek a moszkvai patriarchátushoz fűződő esetleges kapcsolatai miatt. Mint ismert, az orosz pravoszláv egyház támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját és Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját – emlékeztet a BBC News Ukrajina.

A hírportál rámutatott, az SZBU által az utóbbi időben az UPC MP-nél orosz propagandaanyagok, a püspökök és papok oroszországi kapcsolatait igazoló bizonyítékok felkutatása céljából tartott házkutatások sorozata a Zelenszkij elnök és az SZBU vezetésének politikájában végbement radikális változással állhat összefüggésben. Emlékeztetnek arra is, hogy a korábban az UPC MP-vel szimpatizálónak tartott SZBU-vezért, Ivan Bakanovot Vaszil Maljuk váltotta fel a titkosszolgálat élén. A BBC forrása az SZBU-nál jelezte, hogy a szolgálat bizonyítékokat mutatott be az elnöknek az UPC MP tisztségviselőinek együttműködéséről a megszállókkal, s ennek alapján engedélyt kapott az egyház képviselőivel szembeni szisztematikus nyomozati cselekményekre.

Az elnök egyházpolitikájában végbement változás további egyértelmű jeleként könyvelik el, hogy Zelenszkij nyilvánosan bejelentette együttműködését Viktor Jelenszkij egyházügyi tanácsadóval. Jelenszkijről tudvalevő, hogy kedvezően viszonyul az ukrajnai autokefál egyház 2018-as létrehozásához, az önállóságát elismerő tomosz megszerzéséhez és az Ukrán Ortodox Egyház (PCU) kiépítéséhez. A tanácsadó a BBC-nek jelezte, hogy az elnök úgy döntött, alaposan tanulmányozza az egyházi kérdést, és az ország nemzetbiztonságának védelme érdekében tisztázza az UPC MP-re gyakorolt orosz befolyást. Emellett aktívabban dolgozik az ukrán pravoszlávok egyesítésén.

Jelenszkij szerint az elnök máris számottevően megváltoztatta a hozzáállását a PCU-hoz, amelynek létrejöttét az előző elnök, Petro Porosenko segítette elő. Emiatt Zelenszkij hivatali idejének első éveiben adminisztrációjának némileg feszült is volt a viszonya a PCU-val.

A BBC parlamenti forrásai is felhívták a figyelmet, hogy az elnök fontos döntések előtt áll az egyházat illetően. Ezek után tette meg Zelenszkij az első határozott lépéseket ezen a téren.

Az RNBO rendelkezései

„Ma ülésezett az RNBO. Az ülésen megvizsgáltuk egyes ukrajnai vallási körök és az agresszor állam kapcsolatainak számos tényét” – idézi az Ukrajinszka Pravda az államfő december 1-jei bejelentését.

Zelenszkij jelezte, az RNBO mindenekelőtt utasította a kormányt, hogy terjesszen a Legfelső Tanács elé törvénytervezetet az Oroszországi Föderáció befolyási központjaihoz kötődő vallási szervezetek ukrajnai működésének ellehetetlenítéséről.

Másodszor, az Etnopolitikai és Lelkiismereti Szabadság Állami Szolgálatnak biztosítania kell az UPC MP irányításáról rendelkező statútum vallási szakértői vizsgálatának lefolytatását a moszkvai patriarchátussal való egyházi-kanonikus kapcsolat fennállása tárgyában, szükség esetén foganatosítva a törvényben előírt intézkedéseket.

Harmadszor, megbízást adtak annak ellenőrzésére, van-e jogalapja a Kijevi Pecserszki Nemzeti Történelmi és Kulturális Rezervátum területén található vagyon használatának a vallási szervezetek részéről és betartják-e ennek feltételeit.

Negyedszer, minden hatóságnak, amely hatáskörrel rendelkezik a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben, fokoznia kell az orosz titkosszolgálatok felforgató tevékenységének felderítésére és leküzdésére irányuló tevékenységet Ukrajna vallási köreiben és személyi szankciókat kell alkalmaznia.

Ötödször, mondta Zelenszkij, emelni szükséges az Etnopolitikai és Lelkiismereti Szabadság Állami Szolgálat státuszát és bővíteni kell a lehetőségeit.

„Sor kerül ennek a struktúrának a reformjára, ami lehetővé teszi számára, hogy valóban megvédje az ukránok és az állam jogait és törvényes érdekeit” – jelentette ki az elnök.

Az államfő már másnap, december 2-án rendeletével hatályba léptette az RNBO határozatait, illetve szankciókat vezetett be az UPC MP mintegy tucatnyi magas rangú papjával szemben. Az érintettek többsége az Oroszország által megszállt területeken működik – mutat rá a hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda. A szankciók eszközök zárolására, kereskedelmi műveletek korlátozására, valamint az erőforrások tranzitjának, az Ukrajna területén történő repülésnek és szállításnak a korlátozására, részleges vagy teljes leállítására vonatkoznak. A szankciókat öt évre vezették be.

Az első reakciók

A BBC News Ukrajina forrásaitól úgy értesült, hogy a különböző pártok és egyházi szervezetek „komolyan vették” az elnök kezdeményezését. Bár egyes szakértők még nem igazán hisznek abban, hogy lényegi változások várhatók, állítólag érezhető a közhangulaton, hogy „most már minden komoly”.

Egyfelől az SZBU legutóbbi házkutatásai úgymond nagy lármával jártak és kevés meggyőző bizonyítékot szolgáltattak a büntetőügyekhez. Másfelől éppen ezek sok bizonyítékot tártak a társadalom elé arra vonatkozóan, hogy az ukrán ortodox egyház számos képviselője még mindig az orosz ortodox egyház részének tekinti magát. Még Kirillről (az orosz pátriárkáról – a szerk.) is megemlékeznek.

Az államfő csapata – értesült a BBC egyházi körökből – meg­győződött arról, hogy a társadalom elfogadja és támogatja a határozott fellépést a vallási szférában az Oroszországgal vívott háború közepette.

„Az elnök arra jutott, hogy független egyház nélkül nem lesz független Ukrajna” – mondja a portál egyik PCU-beli beszélgetőpartnere, aki reális lépésekre számít Zelenszkijtől a háborús körülmények között.

Az elnök ellenfelei Petro Porosenko csapatából szintén támogatják Zelenszkij kezdeményezéseit és remélik, hogy azok meg is valósulnak. Ismert újságírók és politikusok nem mulasztották el, hogy felhívják a figyelmet a hivatalban lévő elnök politikájában megfigyelhető irányváltásra. Közösségi oldalaikon posztolták Zelenszkij fotóit politikai ellenfele, Petro Porosenko korábbi választási jelszavával: „Hadsereg, nyelv, hit.” Arra utaltak ezzel, hogy az elnök nézetei a választások óta és a háborús körülmények között jelentős változáson mentek keresztül. Komolyan foglalkozik a fegyveres erőkkel, a nyelvkérdéssel és most már a vallási szférával is.

(ntk/bbc.com/pravda.com.ua)